Aromatyczny domowy kisiel z jabłkami pod kruszonką

Dzisiaj jeszcze jeden przepis. Tym razem pomysł na aromatyczny ciepły deser. Co prawda temperatura na dworze nie jest już ujemna, ale chłodny silny wiatr sprawia, że wracając ze spaceru myślałam dzisiaj o czymś słodkim i rozgrzewającym. Tak wpadł mi do głowy pomysł na domowy bogaty kisiel z jabłkami i bakaliami, podany pod chrupiącą kruszonką.

Lubimy desery, oj lubimy. A jeśli oprócz tego, że są pyszne, to są jeszcze zdrowe, lubimy je jeszcze bardziej. Ten kisiel to samo zdrowie: prażone jabłuszka, aromatyczne przyprawy, kruszonka z amarantusem, owsem oraz orzechami i UWAGA: ani grama białego cukru z buraczka. Pyszności!

Składniki:

Składniki na 3 duże porcje kisielu:

  • 3 średnie jabłka,
  • 250 ml nektaru wieloowocowego Hortex,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • garść rodzynek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 gram mąki z amarantusa,
  • 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 45 gram mieszanki w dowolnych proporcjach: amarantus ekspandowany, owies ekspandowany, pokruszone migdały, płatki owsiane,
  • 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu).

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę (mniej więcej 1,5×1,5 cm).

2. Pokrojone jabłka włóż do garnuszka z grubym dnem, posyp cynamonem, dodaj syrop klonowy i wymieszaj.

3. Praż jabłka na średniej mocy palnika przez około 5 minut, ciągle mieszając, po czym dodaj żurawinę i jabłka, a następnie jeszcze chwilę podgrzewaj.

UWAGA: Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju jabłek. Ważne jest, aby jabłka nie rozpadły się na papkę.

4. Teraz zalej owoce połową z przygotowanego nektaru i zagotuj. Pozostały nektar wymieszaj z mąką ziemniaczaną (dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek) i wlej do lekko gotującej się zawartości garnuszka.

5. Mieszaj do momentu aż kisiel z owocami zgęstnieje. Przelej od razu do słoiczków lub innych naczynek, w których podasz deser.

6. Składniki na kruszonkę wymieszaj dokładnie, włóż do naczynia do zapiekania lub formy i lekko uklep. Zapiekaj 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

7. Gotową kruszonkę nałóż delikatnie do naczynek z kisielem, zachowując przy tym strukturę chrupiących grudek.

Podawaj jeszcze ciepłe!

Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Mój dzień z Hortex”.


Mój dzień z Hortex

Smacznego!

K.