Aromatyczny jesienny crumble

Mam dla Was coś nowego. Jesienna chłodna aura wywołała przypływ weny, a dokładniej wywołała go chęć na coś ciepłego, słodkiego i wartościowego. Tak powstał mój zupełnie wyjątkowy jesienny crumble.

Słodki naturalną słodyczą batatów, dyni i miodu, soczysty dzięki ananasowi i jabłkom, aromatyczny i intrygujący dzięki cytrynie, pomarańczy i korzennym przyprawom. Do tego chrupiąca, orzechowa kruszonka. Wierzcie lub nie, ale to połączenie jest po prostu boskie i do tego zdrowe. Taki crumble to w trzech słowach: zdrowie na talerzu.

Aha, a w przygotowaniu tej pyszności pomógł mi zestaw ostrych noży z powłoką ceramiczną Ambition Puree Line – #myAmbition 😉

Składniki na jesienny crumble:

  • 1 średni batat,
  • 1/2 świeżego ananasa,
  • 100 gram dyni,
  • 2 słodkie jabłka,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła.

Składniki na kruszonkę z masłem orzechowym:

  • 60 gram masła,
  • 1/2 szklanki cukru brzozowego,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mąki wieloziarnistej,
  • 100 gram masła orzechowego (prawdziwego).

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki pokrój w nieregularną kostkę.

2. W garnku rozpuść masło, następnie umieść pokrojone warzywa i owoce. Zalej sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodaj przyprawy korzenne, miód, wymieszaj i gotuj przez około 10-15 minut na wolnym ogniu, do momentu, aż składniki zaczną mięknąć, ale jeszcze się nie rozpadną.

3. W osobnym garnuszku rozpuść masło przygotowane do zrobienia kruszonki. Zdejmij z ognia, dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Mąkę, cukier i płatki owsiane połącz ze sobą, dodaj do nich masę maślano-orzechową i wymieszaj widelcem do uzyskania grudek. Jeśli masa będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki. Jeśli zbyt sucha dodaj więcej masła orzechowego.

3. Połowę kruszonki wysyp do naczynia do pieczenia (u mnie okrągłe naczynie ceramiczne o średnicy 26 cm), uklep ciasto dłonią do uzyskania cienkiego spodu. Zapiecz spód w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

4. Na zapieczony spod wyłóż przygotowane wcześniej owoce i warzywa. Posyp pozostałą porcją kruszonki i piecz przez kolejne 40 minut (pierwsze 20 minut pod folią aluminiową, pozostały czas bez folii).

5. Przed ostatecznym zakończeniem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy dynia i bataty są już upieczone (miękkie).

6. Twój aromatyczny jesienny crumble jest gotowy 🙂 Polecam go na ciepło, np. w towarzystwie lodów waniliowych, nie tylko jako deser, ale całkiem pożywny podwieczorek lub kolację 🙂

Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Zdrowie na talerzu”

Zdrowa jesień na talerzu

a dzięki temu Wy (do 31.12.2017r.) możecie skorzystać z rabatu na produkty marki Ambition w sklepie Dajar. Rabat przyda się np. podczas uzupełniania zastawy na nadchodzące Święta!

Trzymajcie kciuki za mój przepis!

K.

Podsumowanie:
recipe image
Przepis na:
Aromatyczny jesienny crumble
Autor:
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)