Nie lubię diet. Kiedy mając do wyboru tak ogromne bogactwo owoców, warzyw, produktów i dań trzeba z czegoś rezygnować, budzi to mój wewnętrzny sprzeciw. Czasem jednak dieta nie jest podyktowana naszymi fanaberiami lub chęcią zrzucenia kilku kilogramów, ale wynika z troski o własne zdrowie. Sama przez pewien czas byłam zmuszona do stosowania restrykcyjnej diety cukrzycowej, a niedawno bliska mi osoba musiała na pewien czas przejść na tzw. dietę wątrobową. Kiedy wszyscy zajadają się pysznym tortem, a na stole pełno smakołyków człowiekowi na diecie robi się najzwyczajniej przykro. Dlatego właśnie warto czasem ruszyć głową i stworzyć coś pysznego dla naszych gości na diecie (ale nie tylko). Dzisiaj przepis na biszkopt z białek z budyniem jaglanym i owocami sezonowymi 🙂
Składniki na biszkopt z białek:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 70 gram cukru trzcinowego,
- 70 gram mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na budyń jaglany:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej),
- 2,5 szklanki mleka (chudego krowiego lub roślinnego),
- 1 łyżka cukru.
Owoce sezonowe do ozdoby według uznania.
Sposób wykonania:
1. Jaja dokładnie umyj, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misie, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do ubitej masy białkowej dodaj mieszankę mąk i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
3. Masę biszkoptową wyłóż do tortownicy o średnicy około 25 cm. Rozprowadź równomiernie i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka). Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika i upuść na ziemię z wysokości 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Włóż formę z ciastem do piekarnika i zaczekaj aż wystygnie.
4. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w dwóch szklankach mleka z dodatkiem cukru. Gotuj kaszę do całkowitego wchłonięcia mleka (około 20-25 minut), od czasu do czasu mieszając.
5. Ugotowaną kaszę zblenduj dokładnie z pozostałym mlekiem na gładką (ale dosyć gęstą) masę.
6. Biszkopt przekrój w poprzek na pół tworząc dwa blaty. (Ja w pierwszej kolejności zmiksowałam część owoców na mus i wyłożyłam go na dolny blat.) Wyłóż 3/4 masy budyniowej, przykryj drugim blatem i posmaruj z wierzchu pozostałym budyniem.
7. Ozdób ciasto owocami sezonowymi. Ja użyłam borówek, jeżyn, porzeczek i nektarynek.
Ciasto jest lekkie, zdrowe i przepyszne. Przed podaniem w gorący leni dzień możesz schłodzić je w lodówce 🙂
Smacznego!
K.
Wygląda wspaniale! Z pewnością osoba na diecie nie była rozczarowana 🙂