Próbowaliście kiedyś zrobić domowe batoniki owsiane z ziarnami i bakaliami? Ja muszę się przyznać, że wiele razy chciałam, ale udało mi się je zrobić dopiero teraz. Już wiem, że będę je robić często. Wyszło fajnie. Z wykorzystaniem tego co akurat było w zapasach. Wszystko zdrowe, wartościowe, a co ważne bez zbędnych cukrów i tłuszczy.
Składniki na batoniki owsiane z ziarnami i bakaliami (10 sztuk):
- 300 gram płatków owsianych górskich;
- 50 gram suszonej żurawiny;
- 50 gram pestek słonecznika;
- 50 gram pestek dyni;
- 50 gram orzechów laskowych;
- 50 gram migdałów;
- 50 gram rodzynek;
- 2 białka jaja;
- 1 całe jajo;
- 2 łyżeczki miodu;
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego;
- 2 zblendowane banany;
- 1/2 szklanki mąki z amarantusa.
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wrzuć do dużego naczynia i dokładnie wymieszaj.
2. Blaszkę do pieczenia (wymiary około 25×40 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i mocno uklep.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25-20 minut.
Ciacho możesz pokroić ostrym nożem po wystudzeniu.
Tak to już koniec przepisu. Musisz przyznać, że domowe batoniki owsiane z ziarnami i bakaliami są błyskawiczne. W tym czasie nie zdążysz nawet pójść do sklepu po gotowe 😉
Batoniki możesz przechowywać w suchym miejscu do 5 dni.
Pozdrawiam,
K.
You must be logged in to post a comment.