Pasta mocy to krem kanapkowy z ciecierzycy i bobu. Bogata w białko, zdrowe tłuszcze roślinne, delikatna w smaku. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do wafli ryżowych, kanapek czy dip do surowych warzyw. Idealna również na śniadanie, aby zdrowo, z pełną mocą, zacząć dzień!
Bób jest rośliną sezonową, dlatego nie zawsze możemy użyć świeżego. Dzięki mrożonkom możemy się cieszyć jego dobrodziejstwami przez cały rok. Dziś skorzystałam z mrożonego bobu firmy Hortex.
Prosty przepis dla lubiących zdrowe przekąski i poszukujących (tak jak ja) alternatywy dla masła.
Składniki na krem z bobu:
- 3 łyżki pasty z ciecierzycy*,
- 200 gram mrożonego bobu Hortex,
- świeża natka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz,
- sól.
Sposób wykonania pasty z bobu:
1. Bób gotuj na średniej mocy palnika w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie bób odcedź i odstaw do wystudzenia.
2. Ostudzony bób obierz ze skórek i wrzuć do większej miseczki.
3. Teraz rozdrobnij go widelcem, dodaj trzy solidne łyżki pasty z ciecierzycy, oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku i zblenduj na gładką masę.
W razie potrzeby, gdyby krem był zbyt gęsty, powoli dodawaj zimną wodę.
4. Po zblendowaniu dodaj do pasty świeżą posiekaną natkę pietruszki i polej odrobiną oliwy.
Tak przygotowana pasta mocy nadaje się do smarowania pieczywa, wafli ryżowych oraz przekąszania z surowymi warzywami 🙂
* Pastę z ciecierzycy można kupić w sklepie, ja jednak przygotowuję ją samodzielnie w domu. Poniżej składniki i przepis na pastę.
Składniki na domową pastę z ciecierzycy:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy,
- 2 łyżeczki sody spożywczej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki pasty sezamowej Tahini,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki zimnej wody,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania pasty z ciecierzycy:
1. Ciecierzycę opłucz na sitku, włóż do garnuszka, zalej wodą w stosunku 1:2, dodaj łyżeczkę sody spożywczej i pozostaw do namoczenia na całą noc.
2. Kolejnego dnia rano, wylej wodę, w której moczyła się ciecierzyca i nalej świeżej (również w stosunku 1:2). Do wody wsyp łyżeczkę sody i gotuj ciecierzycę przez około 60 minut na średniej mocy palnika.
UWAGA: Z doświadczenia wiem, że ciecierzyca różnych firm gotuje się w różnym czasie. Czasem zdarza się, że jest gotowa, tzn. bardzo miękka, już po 30 minutach gotowania.
3. Ugotowaną cieciorkę odcedź i przełóż do naczynia blendera. Dodaj jeden duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku, pastę sezamową, oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli pasta jest zbyt gęsta powoli dodawaj do niej zimnej wody i dalej blenduj.
4. Na koniec możesz jeszcze doprawić do smaku lub dodać ulubione dodatki np. suszone pomidory, świeżą bazylię, awokado, curry lub tak jak w powyższym przepisie pyszny gotowany bób.
Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Mój dzień z Hortex”.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.