Kanapkowa pasta mocy na dzień pełen energii

Pasta mocy to krem kanapkowy z ciecierzycy i bobu. Bogata w białko, zdrowe tłuszcze roślinne, delikatna w smaku. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do wafli ryżowych, kanapek czy dip do surowych warzyw. Idealna również na śniadanie, aby zdrowo, z pełną mocą, zacząć dzień!

Bób jest rośliną sezonową, dlatego nie zawsze możemy użyć świeżego. Dzięki mrożonkom możemy się cieszyć jego dobrodziejstwami przez cały rok. Dziś skorzystałam z mrożonego bobu firmy Hortex.

Prosty przepis dla lubiących zdrowe przekąski i poszukujących (tak jak ja) alternatywy dla masła.

Składniki na krem z bobu:

  • 3 łyżki pasty z ciecierzycy*,
  • 200 gram mrożonego bobu Hortex,
  • świeża natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób wykonania pasty z bobu:

1. Bób gotuj na średniej mocy palnika w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie bób odcedź i odstaw do wystudzenia.

2. Ostudzony bób obierz ze skórek i wrzuć do większej miseczki.

3. Teraz rozdrobnij go widelcem, dodaj trzy solidne łyżki pasty z ciecierzycy, oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku i zblenduj na gładką masę.

W razie potrzeby, gdyby krem był zbyt gęsty, powoli dodawaj zimną wodę.

4. Po zblendowaniu dodaj do pasty świeżą posiekaną natkę pietruszki i polej odrobiną oliwy.

Tak przygotowana pasta mocy nadaje się do smarowania pieczywa, wafli ryżowych oraz przekąszania z surowymi warzywami 🙂

* Pastę z ciecierzycy można kupić w sklepie, ja jednak przygotowuję ją samodzielnie w domu. Poniżej składniki i przepis na pastę.

Składniki na domową pastę z ciecierzycy:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 2 łyżeczki sody spożywczej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki pasty sezamowej Tahini,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania pasty z ciecierzycy:

1. Ciecierzycę opłucz na sitku, włóż do garnuszka, zalej wodą w stosunku 1:2, dodaj łyżeczkę sody spożywczej i pozostaw do namoczenia na całą noc.

2. Kolejnego dnia rano, wylej wodę, w której moczyła się ciecierzyca i nalej świeżej (również w stosunku 1:2). Do wody wsyp łyżeczkę sody i gotuj ciecierzycę przez około 60 minut na średniej mocy palnika.

UWAGA: Z doświadczenia wiem, że ciecierzyca różnych firm gotuje się w różnym czasie. Czasem zdarza się, że jest gotowa, tzn. bardzo miękka, już po 30 minutach gotowania.

3. Ugotowaną cieciorkę odcedź i przełóż do naczynia blendera. Dodaj jeden duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku, pastę sezamową, oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli pasta jest zbyt gęsta powoli dodawaj do niej zimnej wody i dalej blenduj.

4. Na koniec możesz jeszcze doprawić do smaku lub dodać ulubione dodatki np. suszone pomidory, świeżą bazylię, awokado, curry lub tak jak w powyższym przepisie pyszny gotowany bób.

Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Mój dzień z Hortex”.


Mój dzień z Hortex

Smacznego!

K.