Kobitka z klasą, czyli babka ziemniaczana z cukinią i marchewką

Bardzo lubię naszą polską kuchnię: pieczone mięso, pierogi, kluski, kopytka i całą gamę bieda potraw z ziemniaka. W minione popołudnie naszła mnie ochota na ziemniaczaną babę. Wbrew pozorom ziemniaki same w sobie nie są tuczące i niezdrowe. Trzeba tylko wiedzieć jak je przygotować, by były jednocześnie smaczne i zdrowe. Poniżej znajdziesz przepis na nieco uszlachetnioną babkę ziemniaczaną, gdzie kartofelek występuje w towarzystwie cukinii i marchewki.

składniki na babkę ziemniaczaną z cukinią i marchewką

SKŁADNIKI BABKI:

    • „na oko” 6 dużych ziemniaków;
    • 2 średnie cukinie;
    • 2 -3 młode cebule (opcjonalnie);
    • 3 jajka;
    • 4 czubate łyżki mąki z amarantusa;
    • 1 łyżka oleju kokosowego;
    • 3/4 szklanki mleka;
    • garść świeżej natki pietruszki;
    • mielony czarny lub kolorowy pieprz;
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej (lub „na oko” trochę więcej, jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki).

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na małym ogniu przez kilka minut. Powolne podsmażanie pozwoli cebuli ładnie się zeszklić i nada jej słodkawego smaku.

2. Ziemniaki, cukinię i marchew umyj i obierz. w międzyczasie podgrzej w rondelku mleko (ja podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce – 700 W).

3. Ziemniaki zetrzyj na tarce. Ja preferuję tarcie na o dużych oczkach, bo babka ma wtedy ciekawszą konsystencję i nie jest szarą zbitą masą. Do startych ziemniaków dolej połowę gorącego mleka, pomieszaj i dodaj pozostałe mleko.

4. Cukinię i marchewkę również zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do ziemniaków. Masa powinna odpocząć kilka minut, podczas których warzywa puszczą soki. Odlej je do zlewu odrobinę uciskając przy tym masę, by pozbyć się nadmiaru płynu.

5. Wbij całe jaja, dodaj podsmażoną cebulkę, mąkę z amarantusa, dopraw dla smaku pieprzem i solą. UWAGA: Lepiej nie próbuj surowej masy ziemniaczanej. Doprawić musisz „na oko”. Wymieszaj dokładnie.

6. Masę przełóż do naczynia posmarowanego olejem kokosowym. Dla rozweselenia posyp babkę z wierzchu natką pietruszki.

Babka ziemniaczana z cukinią i marchewką przed pieczeniem

7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz „na oko” przez godzinę, aż do całkowitego ścięcia się masy i zarumienienia od góry.

8. Ciesz się smakiem świeżo upieczonej babki, ale także takiej odgrzewanej na patelni kolejnego dnia 🙂

Babka ziemniaczana z cukinią i marchewką po upieczeniu

PS Babka ziemniaczana z cukinią i marchewką doskonale nadaje się jako dodatek do pieczonych i duszonych mięs.

Babka ziemniaczana z cukinią i marchewką oraz pieczonym królikiem

Udanego gotowania!

K.