Luseffinki

Uwielbiam muffinki. Są pyszne, zgrabne i łatwe w przygotowaniu. Do tego tak pięknie wyglądają, gdy rosną w piekarniku. Mogłabym patrzeć na to godzinami.

muffinki z wafelkami

Luseffinki to smakowite duże muffinki z mlecznymi wafelkami Lusette. Znakomicie smakują na ciepło zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale też po wystygnięciu, z kremem śmietankowym i ulubioną kawą.

Składniki na 6 dużych Luseffinek:

  • 130 gram mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • 2 wafelki Lusette,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 gram cukru (ja użyłam cukru brzozowego),
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju.

Dodatkowo do ozdobienia muffinek:

  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru,

Sposób wykonania:

1. W misce umieść mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki suche, a następnie dodaj do nich jajko, mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

2. Wafelki Lusette pokrój na małe kwadraciki lub pokrusz palcami. Następnie dodaj do płynnego ciasta i wymieszaj.

3. Do formy na muffinki rozłóż papilotki i łyżką nakładaj ciasto do wysokości 3/4 papilotek.

4. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

5. Po upieczeniu muffinki wyjmij z formy i wystudź. Ostudzone Luseffinki możesz ozdobić bitą śmietaną. W tym celu zmiksuj śmietanę kremówkę (30 proc.), pod koniec ubijania dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilkę. Ubitą śmietanę nałóż do szprycy cukierniczej i ozdób górę muffinek.

Delektuj się delikatnym smakiem Luseffinek z lekko chrupiącymi kawałkami wafelków. Mniam!

Przepis ten bierze udział w akcji kulinarnej „Odkryj swoją słodką przyjemność
z wafelkami Lusette!”
Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Więcej przepisów z wykorzystaniem wafelków Lusette znajdziesz na durszlak.pl

K.