Serniki – moja miłość. Podstawowy sprawdzony przepis daje nieskończoną liczbę wariacji smaków, aromatów, wariantów. Może być słodki lub kwaśny, owocowy, waniliowy, czekoladowy, a nawet warzywny. Zimą – korzenny, latem – orientalny lub cytrusowy. Doskonale sprawdzi się kawowy, czy taki z alkoholową nutką. Dzięki temu nigdy się nie nudzi. Równy jak stół, delikatny i wilgotny. Tym razem przepis na malinowy sernik z polewą czekoladową. Jeśli nie macie świeżych malin, z powodzeniem możecie wykorzystać domowej roboty sok z malin 🙂
Składniki na malinowy sernik:
- 1 kilogram zmielonego twarogu (ja używam twarogu Piątnicy),
- 4 jaja,
- 530 gram słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka),
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 150 ml soku malinowego (najlepiej domowego).
Składniki na spód:
- 180 gram ciastek digestive,
- 30 gram masła,
- 50 gram gorzkiej czekolady.
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 200 gram czekolady mlecznej i gorzkiej w dowolnych proporcjach (u mnie pół na pół),
- 2 łyżki soku malinowego.
Dodatkowo:
- śmietana kremówka 30 proc. (małe opakowanie),
- świeże maliny.
Sposób wykonania sernika:
1. Ciastka digestive pokrusz na piasek w naczyniu. Dodaj rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
2. Dno tortownicy o średnicy około 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż pokruszone ciastka z czekoladą i masłem. Rozprowadź równomiernie i uklep.
3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza – jeśli to możliwe bez termoobiegu.
4. Spód do sernika podpiecz w piekarniku przez około 10 minut.
5. W naczyniu (ja użyłam misy robota kuchennego) umieść twaróg, całe jajka, skondensowane mleko oraz oba rodzaje mąki. Następnie zmiksuj lub utrzyj wszystkie składniki do połączenia w jednolitą masę serową. Na koniec dodaj sok malinowy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
6. Spód sernika wyjmij z piekarnika i lekko przestudź, a następnie przelej masę serową do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piętro niżej w piekarniku ustaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą lub jeśli posiadasz piekarnik z funkcją pieczenia z parą wodną, włącz ją.
7. Sernik piecz około 60-70 minut. Powinien się lekko przyrumienić, ale nie powinien urosnąć. Wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu powierzchnia sernika powinna być gładka i lekko błyszcząca.
8. Wstaw sernik do lodówki na 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
1. W garnuszku umieść śmietanę kremówkę i podgrzej prawie do wrzenia. Zestaw z palnika, wrzuć pokruszoną czekoladę i poczekaj, aż sama się rozpuści (około 3 minut), po czym dokładnie rozmieszaj. Na koniec dodaj sok z malin i jeszcze raz wymieszaj.
2. Gotową polewę ostudź i wylej na powierzchnię sernika.
Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywny krem (możesz dodać dwie łyżki cukru pudru). Udekoruj wierzch sernika w dowolny sposób przy użyciu śmietany i świeżych malin. Sernik podawaj od razu lub po dodatkowym schłodzeniu.
Wygląda tak efektownie, że z powodzeniem może zastąpić tort dla bezglutenowca. Wystarczy łyżkę mąki z masy serowej zastąpić inną – owsianą lub kokosową.
Ten malinowy sernik wcale nie jest za słodki, a malinowa nuta jest wyraźnie wyczuwalna. Dodatkowo polewa czekoladowa, dzięki dodaniu odrobiny soku zyskuje ciekawego, niebanalnego aromatu. Wadą tego wypieku jest to, że niewątpliwie jest sycący i przed dokładką trzeba chwilę odpocząć 😉
Polecam amatorom słodkich przyjemności.
K.