Odwrócone ciastko z wafelakmi

Odwrócone ciasto z wafelkami

Tradycyjnie ciasta zaczynają się od spodu zrobionego z mąki, jajek, mleka i cukru, czy innej podobnej kombinacji składników, potem następuje warstwa kremu, a górę wieńczy beza lub polewa. Tym razem będzie odwrotnie. Sami zobaczcie 🙂

Na dole beza piękna i świeża,
Potem porzeczka i to czarna z deczka,
Na nią śmietana zmiksowana z rana,
Do tego domowy sosik karmelowy,
Kolej na czekoladowe ciasto wafelkowe,
Do tego maliny stroją słodkie miny,
A na wierzch szybka kolorowa posypka.

 

Zatem do dzieła!

Składniki na odwrócone ciasto z wafelkami:

Na ciasto czekoladowo-wafelkowe*:

  • 100 gram mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 jajko,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 gram cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki roztopionego masła,
  • 2 wafelki mleczne.

* ze składników powstanie ciasto, z którego wykorzystałam tylko połowę. Ze względu na trudność w podzieleniu niektórych składników, zrobiłam go więcej. Pozostałą część można jednak wykorzystać tworząc bogatszą wersję odwróconego ciasta lub zjeść jako samodzielny wypiek 😉

Na bezę:

  • 3 białka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki,
  • 1 mleczny wafelek,
  • 1 garść malin,
  • 2 łyżki sosu karmelowego,
  • kolorowa posypka.

Sposób wykonania:

1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj.

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Na blaszkę połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego masę białkową, formując z niej prostokąt (np. 30×40 cm lub mniejszy – wtedy beza będzie grubsza).

3. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 40 minut. Po tym czasie wystudź bezę w uchylonym piekarniku.

4. Teraz czas na ciasto czekoladowo wafelkowe. W misce umieść mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki suche, a następnie dodaj do nich jajko, mleko i roztopione masło. Całość wymieszaj do połączenia składników.

4. Wafelki pokrój na małe kwadraciki lub pokrusz palcami. Następnie dodaj do płynnego ciasta i wymieszaj.

5. Do dowolnej formy (u mnie prostokątna), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, wylej ciasto. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 35 minut (do tzw. suchego patyczka).

PS Jeśli posiadasz piekarnik z możliwością pieczenia w dwóch komorach z różnymi temperaturami, możesz upiec bezę i ciasto w tym samym czasie.

6. Gdy ciasto i beza są upieczone oraz wystudzone, a śmietana ubita, możesz złożyć odwrócone ciasto z wafelkami w całość.

  • Bezę najlepiej umieść na docelowym talerzu lub paterze.
  • Posmaruj bezę konfiturą.
  • Na konfiturę wyłóż bitą śmietanę.
  • Na poprzednie warstwy wylej łyżeczką sos karmelowy (tworząc smugi), następnie wysyp pokrojone w kostkę ciasto czekoladowo-wafelkowe, pokrojony w kostkę wafelek i maliny. Na koniec ozdób kolorową posypką.

Ciasto możesz podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

 

Smacznego!

K.