Tradycyjnie ciasta zaczynają się od spodu zrobionego z mąki, jajek, mleka i cukru, czy innej podobnej kombinacji składników, potem następuje warstwa kremu, a górę wieńczy beza lub polewa. Tym razem będzie odwrotnie. Sami zobaczcie 🙂
Na dole beza piękna i świeża,
Potem porzeczka i to czarna z deczka,
Na nią śmietana zmiksowana z rana,
Do tego domowy sosik karmelowy,
Kolej na czekoladowe ciasto wafelkowe,
Do tego maliny stroją słodkie miny,
A na wierzch szybka kolorowa posypka.
Zatem do dzieła!
Składniki na odwrócone ciasto z wafelkami:
Na ciasto czekoladowo-wafelkowe*:
- 100 gram mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 jajko,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 gram cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki roztopionego masła,
- 2 wafelki mleczne.
* ze składników powstanie ciasto, z którego wykorzystałam tylko połowę. Ze względu na trudność w podzieleniu niektórych składników, zrobiłam go więcej. Pozostałą część można jednak wykorzystać tworząc bogatszą wersję odwróconego ciasta lub zjeść jako samodzielny wypiek 😉
Na bezę:
- 3 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki,
- 1 mleczny wafelek,
- 1 garść malin,
- 2 łyżki sosu karmelowego,
- kolorowa posypka.
Sposób wykonania:
1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Na blaszkę połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego masę białkową, formując z niej prostokąt (np. 30×40 cm lub mniejszy – wtedy beza będzie grubsza).
3. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 40 minut. Po tym czasie wystudź bezę w uchylonym piekarniku.
4. Teraz czas na ciasto czekoladowo wafelkowe. W misce umieść mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki suche, a następnie dodaj do nich jajko, mleko i roztopione masło. Całość wymieszaj do połączenia składników.
4. Wafelki pokrój na małe kwadraciki lub pokrusz palcami. Następnie dodaj do płynnego ciasta i wymieszaj.
5. Do dowolnej formy (u mnie prostokątna), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, wylej ciasto. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 35 minut (do tzw. suchego patyczka).
PS Jeśli posiadasz piekarnik z możliwością pieczenia w dwóch komorach z różnymi temperaturami, możesz upiec bezę i ciasto w tym samym czasie.
6. Gdy ciasto i beza są upieczone oraz wystudzone, a śmietana ubita, możesz złożyć odwrócone ciasto z wafelkami w całość.
- Bezę najlepiej umieść na docelowym talerzu lub paterze.
- Posmaruj bezę konfiturą.
- Na konfiturę wyłóż bitą śmietanę.
- Na poprzednie warstwy wylej łyżeczką sos karmelowy (tworząc smugi), następnie wysyp pokrojone w kostkę ciasto czekoladowo-wafelkowe, pokrojony w kostkę wafelek i maliny. Na koniec ozdób kolorową posypką.
Ciasto możesz podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.