Pełnoziarniste pączki z konfiturą z marchwi

Taki dzień trzeba uczcić! Nie liczą się kalorie, nie ma miejsca na wyrzuty sumienia. Mowa oczywiście o Tłustym Czwartku. Złośliwcy mówią, że to święto ustanowione dla kobiet. Ja nie mam nic przeciwko 🙂 Zapraszam zatem na puszyste pełnoziarniste pączki z konfiturą z marchwi. Taki właśnie będzie mój dzień – pączkowo-marchewkowy.

Długo zastanawiałam się czy pączki upiec czy usmażyć. Finalnie zdecydowałam się na użycie zdrowszej mąki, ksylitolu, niebanalnej konfitury i smażenie 🙂

Składniki na konfiturę (2 małe słoiczki):

  • 1 opakowanie (450 gram) marchewki mini Hortex*,
  • 1 szklanka cukru brzozowego,
  • 1 szklanka wody,
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn.

* Aby konfitura była delikatna i słodka słodyczą marchwi, do jej przygotowania użyłam mrożonych mini marcheweczek Hortex, które posiadają właśnie taką delikatną słodycz.

Składniki na ciasto drożdżowe (na 10 średnich pączków po 50 gram):

  • 250 gram mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 7 gram (1 saszetka) suchych drożdży,
  • 120 ml lekko ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 35 gram cukru brzozowego,
  • szczypta soli,
  • 50 gram roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka spirytusu.
  • 1 litr oleju do smażenia.

Sposób wykonania konfitury:

1. Marchewi wrzuć do niewielkiej ilości osolonej i zagotowanej wody (tak, by woda zakrywała warzywa). Gotuj około 15 minut do całkowitej miękkości.

2. Ugotowane marchewki odcedź i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Ja użyłam blendera, aby konfitura nie miała grudek.

3. Do garnuszka z grubszym dnem wlej szklankę wody i wsyp do niej cukier. Zagotuj i gotuj mieszając, aż płyn zacznie gęstnieć.

4. Międzyczasie wyciśnij sok z dwóch cytryn i wyjmij z niego ewentualne pestki.

5. Do wody z cukrem dodaj przetartą marchewkę oraz sok z cytryny. Zmniejsz moc palnika, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Konfitura powinna być dosyć gęsta, więc woda musi odparować.

6. Konfiturę nałóż do słoiczków. Do wypełnienia pączków zużyłam jeden słoiczek przetworu. Drugi można więc śmiało zapasteryzować i odstawić na później 🙂

Sposób wykonania ciasta drożdżowego:

1. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj cukier, a następnie mleko, jajko, żółtko i spirytus. Wyrób ciasto (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem), a pod koniec wyrabiania dodaj płynne masło.

2. Ciasto będzie dosyć lepkie. Uformuj z niego kulę, podsyp mąką i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

3. Po tym czasie wyjmij z miski wyrośnięte ciasto, lekko wyrób i, odrywając z niego kawałki o wadze około 50 gram, formuj kulki .

4. Kulki ciasta delikatnie rozpłaszcz i ułóż np. na blaszce do pieczenia. Przykryj ściereczką i odczekaj 20 minut – pączki troszkę jeszcze podrosną.

5. W garnku rozgrzej olej. Ja użyłam średniego garnka, w którym na raz mogłam smażyć trzy pączki.

6. Kiedy tłuszcz osiągnie temperaturę 175 stopni Celsjusza możesz wrzucać do niego ciasto. Najlepiej użyj do tego łyżki cedzakowej lub łopatki.

7. Smaż do zbrązowienia po około 1,5 minuty z każdej strony, po czym odkładaj pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

8. Kiedy ciastka nieco ostygną napełnij szprycę cukierniczą konfiturą z marchewki i wypełniaj nią kolejno pączki.

UWAGA: Nie żałuj konfitury, bo jest odlotowa 😉

9. Gotowe ozdób lukrem lub tak jak ja cukrem pudrem.

Na ciepło smakują wyśmienicie, ale równie pyszne są następnego dnia 🙂

Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Mój dzień z Hortex”.


Mój dzień z Hortex

Tłustego Czwartku Wam życzę!

K.