Potrawka z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym

Potrawka z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym

Potrawka z gotowanego mięsa to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Wiele osób nie przepada za takimi posiłkami, ale ja mam tylko pozytywne wspomnienia. Moim zdaniem odpowiednio przyrządzona, doprawiona i podana potrawka potrafi nadać gotowanemu mięsu zupełnie nowego i ciekawego wymiaru. Powtarzajcie za mną: Potrawka nie musi być nudna i mdła! 🙂 Dzisiaj potrawka z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym, czyli maksymalne wykorzystanie składników rosołu drobiowego.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 ugotowane skrzydła z indyka (lub jedna noga);
  • 4 ugotowane marchewki;
  • 2 chochelki rosołu;
  • świeża bazylia;
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30%.
  • sól;
  • pierz;
  • sok z cytryny;

Dodatkowo:

  • kasza pęczak;
  • świeże gotowane na parze warzywa (np. brokuł lub fasolka szparagowa).

Sposób wykonania:

1. Mięso oczyść z kości i błonek, a następnie podziel na mniejsze kawałki.

2. Do rondelka lub garnuszka wlej bulion, pokrojoną z grubsza marchewkę oraz bazylię. Całość zblenduj na dość gładki krem, dodaj mięso i zagotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3. Dodaj śmietankę i wymieszaj dokładnie, po czym gotuj jeszcze 1-2 minuty.

4. Kaszę i warzywa ugotuj. Na talerz wyłóż sporą porcję kaszy, na wierzch wyłóż potrawkę z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym, a obok ułóż warzywa.

Voilà! Pięknie, kolorowo i smacznie! I oczywiście bardzo szybko!

Potrawka z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym

Smacznego 🙂

K.

1 comment on “Potrawka z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.