Potrawka z gotowanego mięsa to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Wiele osób nie przepada za takimi posiłkami, ale ja mam tylko pozytywne wspomnienia. Moim zdaniem odpowiednio przyrządzona, doprawiona i podana potrawka potrafi nadać gotowanemu mięsu zupełnie nowego i ciekawego wymiaru. Powtarzajcie za mną: Potrawka nie musi być nudna i mdła! 🙂 Dzisiaj potrawka z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym, czyli maksymalne wykorzystanie składników rosołu drobiowego.
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 ugotowane skrzydła z indyka (lub jedna noga);
- 4 ugotowane marchewki;
- 2 chochelki rosołu;
- świeża bazylia;
- pół szklanki śmietanki kremówki 30%.
- sól;
- pierz;
- sok z cytryny;
Dodatkowo:
- kasza pęczak;
- świeże gotowane na parze warzywa (np. brokuł lub fasolka szparagowa).
Sposób wykonania:
1. Mięso oczyść z kości i błonek, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
2. Do rondelka lub garnuszka wlej bulion, pokrojoną z grubsza marchewkę oraz bazylię. Całość zblenduj na dość gładki krem, dodaj mięso i zagotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Dodaj śmietankę i wymieszaj dokładnie, po czym gotuj jeszcze 1-2 minuty.
4. Kaszę i warzywa ugotuj. Na talerz wyłóż sporą porcję kaszy, na wierzch wyłóż potrawkę z indyka w sosie marchewkowo-bazyliowym, a obok ułóż warzywa.
Voilà! Pięknie, kolorowo i smacznie! I oczywiście bardzo szybko!
Smacznego 🙂
K.
marchewka i bazylia – połączenie idealne 🙂