Kasza pęczak to doskonały i zdrowy dodatek do dań obiadowych. Bogata w witaminy i składniki mineralne, poprawia odporność i korzystnie wpływa na trawienie oraz kondycję naszych organów wewnętrznych. Jeśli po obiedzie zostało Ci kilka łyżek ugotowanego pęczaku, zachęcam Cię do przygotowania z niego zdrowej przekąski. Sałatka z pęczakiem idealnie sprawdzi się na lekką kolację. Poniżej znajdziesz mój ulubiony przepis.
Składniki na sałatkę z pęczakiem dla dwojga:
- 4 łyżki stołowe ugotowanego pęczaku,
- 1 serek wiejski lekki,
- 3 spore liście sałaty karbowanej,
- 2 duże rzodkiewki,
- 1 stołowa łyżka oliwek,
- 3 kabanosy (po 20 cm) lub np. pół puszki tuńczyka,
- 1 mały pomidor,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- garść groszku ptysiowego.
Sos:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- kilka kropel soku z cytryny,
- pieprz,
- sól.
Sposób wykonania sałatki z pęczakiem:
1. Do miski wrzuć pęczak, serek wiejski, porwane liście sałaty, dowolnie pokrojone kabanosy, rzodkiewki i oliwki.
2. Zamieszaj i przełóż na talerze.
3. Na wierzchu ułóż ćwiartki pomidora, po połówce jajka, posyp groszkiem ptysiowym i polej sosem (w miseczce rozmieszaj po prostu składniki na sos).
4. Jeśli do sałatki lubisz przegryźć pieczywo, możesz ją podać w towarzystwie grzanek uprażonych na grillowej patelni, uprzednio posmarowanych odrobiną masła, zwykłego lub ziołowego.
Zajadaj się na zdrowie!
K.
You must be logged in to post a comment.