Plakatuffka Sałatka z pęczakiem idealna na kolację

Sałatka z pęczakiem idealna na kolację

Kasza pęczak to doskonały i zdrowy dodatek do dań obiadowych. Bogata w witaminy i składniki mineralne, poprawia odporność i korzystnie wpływa na trawienie oraz kondycję naszych organów wewnętrznych. Jeśli po obiedzie zostało Ci kilka łyżek ugotowanego pęczaku, zachęcam Cię do przygotowania z niego zdrowej przekąski. Sałatka z pęczakiem idealnie sprawdzi się na lekką kolację. Poniżej znajdziesz mój ulubiony przepis.

Jak zrobić sałatkę z pęczakiem

Składniki na sałatkę z pęczakiem dla dwojga:

  • 4 łyżki stołowe ugotowanego pęczaku,
  • 1 serek wiejski lekki,
  • 3 spore liście sałaty karbowanej,
  • 2 duże rzodkiewki,
  • 1 stołowa łyżka oliwek,
  • 3 kabanosy (po 20 cm) lub np. pół puszki tuńczyka,
  • 1 mały pomidor,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • garść groszku ptysiowego.

Sos:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób wykonania sałatki z pęczakiem:

1. Do miski wrzuć pęczak, serek wiejski, porwane liście sałaty, dowolnie pokrojone kabanosy, rzodkiewki i oliwki.

2. Zamieszaj i przełóż na talerze.

3. Na wierzchu ułóż ćwiartki pomidora, po połówce jajka, posyp groszkiem ptysiowym i polej sosem (w miseczce rozmieszaj po prostu składniki na sos).

4. Jeśli do sałatki lubisz przegryźć pieczywo, możesz ją podać w towarzystwie grzanek uprażonych na grillowej patelni, uprzednio posmarowanych odrobiną masła, zwykłego lub ziołowego.

Składniki sałatki z kaszą pęczak

Zajadaj się na zdrowie!

K.