Uwielbiam dania jednogarnkowe, no dobra, co najwyżej dwugarnkowe. Jeszcze bardziej lubię dania szybkie w przygotowaniu i smaczne. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu, ani wielkiej ochoty na gotowanie, spaghetti z cukinią i łososiem ratuje mi skórę 😉
To danie bardzo proste, jak większość tych opartych na makaronie, ale jednocześnie na tyle wykwintne, że nie wstydziłabym się go podać gościom. Lekkości tej paście nadaje cukinia w towarzystwie pomidorków koktajlowych, natomiast wyrazistego i wykwintnego smaku dodają wędzony łosoś i ser feta. Mój przepis ponadto nie zawiera cebuli ani czosnku, więc mogą go spożywać mamy karmiące. Spróbujcie, a nie pożałujecie 🙂
Składniki spaghetti z cukinią i łososiem (porcja dla 2 osób):
- 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti;
- 150 g wędzonego łososia;
- 60 g sera feta lub podobnego;
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia (lub ½ średniej)
- natka pietruszki (według uznania);
- śmietana 30 proc. (1/3 szklanki);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sok z cytryny;
- pieprz;
- sól.
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj al’dente w lekko osolonej wodzie.
2. Cukinię umyj, obierz ze skórki i obieraczką potnij w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe również umyj i pokrój na połówki. Ser feta pokrój w kostkę (nie musi być równo ;))
3. W rondelu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cukinię. Podsmaż chwilę, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj pokrojone pomidorki. Podduś 1-2 minuty i dodaj pokrojony ser feta oraz pietruszkę. Wymieszaj całość. Poczekaj aż pomidorki zmiękną – tak „na oko” (ale uważaj żeby się nie rozpadły, bo zostaną z nich same skórki).
4. Dodaj do sosu podzielone na mniejsze kawałeczki plastry wędzonego łososia. Zamieszaj.
5. Dolej śmietanę, dopraw według uznania solą i pieprzem. Na koniec skrop sokiem z cytryny i zagotuj przez chwilę.
6. Makaron wyłóż do głębokiego talerza, dodaj sos z warzywami i ozdób odrobiną natki pietruszki.
7. Ciesz się smakiem i wolnym czasem 🙂
Prawda, że to błyskawiczne, pyszne i do tego zdrowe danie?
Pozdrawiam!
K
You must be logged in to post a comment.