Tarta jabłkowo-gruszkowo-bananowa

Tarta jabłkowo-gruszkowo-bananowa

Dzisiaj coś słodkiego dla fit łasuchów. Tarta jabłkowo-gruszkowo-bananowa z wykorzystaniem mąki z amarantusa i cukru brzozowego – ksylitolu. Idealna na deser w sobotnie popołudnie u schyłku gorącego lata.

Przepis nie jest autorski, ale odpowiednio zmodyfikowany przeze mnie („na oko”) przepis na tartę jabłkową znaleziony w internecie. Jeśli boisz się samodzielnie eksperymentować ze składnikami i zmieniać tradycyjne receptury, to ta poniższa została przeze mnie sprawdzona już kilkukrotnie 🙂

Pyszna tarta jabłkowo-gruszkowo-bananowa

SKŁADNIKI TARTY:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (po 1/2 szklanki mąki żytniej, mąki z amarantusa i mąki pszennej, ale mylę, że można dać dowolne proporcje);
  • 150 gram margaryny (moim zdaniem można nawet dać mniej, ciasto będzie bardziej twarde i mniej klejące);
  • 1/2 szklanki cukru (w mojej wersji ksylitolu);
  • 3 żółtka;

Wypełnienie:

  • 4 jabłka;
  • 2 gruszki;
  • 3 banany;

Kruszonka:

  • 50 gram margaryny;
  • 1/3 szklanki ksylitolu;
  • 2/3 szklanki mąki (mieszanki mąk);

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, żółtka i margarynę.

2. Pomieszaj składniki nożem lub łyżką i następnie zagnieć ciasto. Wstaw kulę z ciasta do lodówki na około pół godziny lub nawet dłużej. Schłodzone ciasto będzie można łatwiej uformować.

3. Jabłka, gruszki i banany obrać, pokrój w dosyć drobną kostkę i wymieszaj. UWAGA: Słodyczy nadzieniu nadadzą banany i gruszki. Nie trzeba dodawać cukru.

4. Rozwałkuj ciasto – jest dosyć klejące, dlatego najlepiej rozwałkować je na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Przełóż ostrożnie ciasto do foremki i nakłuj widelcem, aby w trakcie pieczenia się nie podniosło.

5. Na ciasto (bez wcześniejszego zapiekania) wyłóż masę jabłkowo-gruszkowo-bananową.

6. (KRUSZONKA) W rondelku rozpuść 50 gram margaryny, a następnie dodaj mąkę i cukier. Całość energicznie rozmieszaj widelcem, uważając by nie powstała jednolita masa. Gdy ostygnie możesz jeszcze rozdrobnić ją palcami. Posyp ciasto kruszonką i wstaw całość do piekarnika.

Jeśli chcesz wykorzystać białko z jajek, możesz je ubić z odrobiną cukru na lekką piankę i wyłożyć na owoce przed posypaniem kruszonką.

7. Piecz w temp. 160 stopni przez około 50 minut lub „na oko”, aż stwierdzisz, że tarta jest gotowa. Można to sprawdzić nakłuwając drewnianym patyczkiem brzeg ciasta 😉

PS Cudownie smakuje na ciepło, podana w słoneczne popołudnie z lodami bananowo-jogurtowymi (również własnej roboty) i kawą 🙂

Tarta jabłkowo-gruszkowo-bananowa z lodami

Smacznego!

K.