Wielkanocne mazurki

Wielkanocne mazurki jak marzenie

Bez jakich ciast nie mogą się obejść Święta Wielkiej Nocy? Oczywiście chodzi o wielkanocne mazurki! To tradycyjne polskie ciasta, których sekretem jest dobry kruchy spód i okrutnie słodkie nadzienie. Mazurki to też nieskończone możliwości komponowania nadzienia i ogromna przyjemność ozdabiania, do którego z powodzeniem można zaprosić dzieci.

ozdabianie wielkanocnych mazurków

Moim zdaniem najlepszy przepis (sprawdzony przeze mnie już kilkukrotnie) pochodzi z MojeWypieki.com. Znajdziecie go poniżej, jednak nie przepis na ciasto będzie sednem tego wpisu. Moim celem dzisiaj jest zainspirowanie Was do zabawy z tym ciastem i tworzenia słodkich wielkanocnych dzieł sztuki. Dlatego pod przepisem znajdziecie zdjęcia moich mazurków.

Składniki na ciasto do jednego owalnego mazurka*:

  • 180 gram mąki pszennej,
  • 25 gram cukru pudru,
  • 100 gram zimnego masła,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

* dla zobrazowania możliwości ozdabiania mazurków z tej porcji ciasta przygotowałam trzy małe mazurki: kajmakowy, czekoladowo-karmelowy i czekoladowy.

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć na jednolitą masę. Możesz też wyrobić je przy pomocy robota kuchennego.

2. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.

3. Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę lub papier do pieczenia. Rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wytnij z ciasta owal wielkanocnej pisanki. Możesz do tego użyć dwóch różnego rozmiaru talerzy/misek, od których odrysujesz owal (patrz zdjęcia poniżej).

4. Pozostałych skrawków ciasta użyj do stworzenia ozdób i krawędzi mazurków (warkoczyki, kwiatki, listki itp.)

5. Wyciętą pisankę przełóż na blachę do pieczenia. W dowolny, wybrany przez siebie sposób uformuj z ciasta krawędź mazurka i przyklej do spodu przy pomocy białka jajka. Gotowy spód ciasta możesz schłodzić jeszcze pół godziny w lodówce i w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

6. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwaj widelcem lub patyczkiem i piecz przez 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia.

7. Po upieczeniu wystudź spód na kratce, wypełnij ulubionym nadzieniem i ozdób według gustu. Poniżej kilka moich propozycji 🙂

Mazurek kajmakowy

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowo-karmelowy

Udanych, pięknie ozdobionych mazurków!

K.