Królestwo tart jest przeogromne. Słodkie, słone, na obiad, na kolację lub na deser. Ile składników i pomysłów tyle możliwości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzisiaj nie co bardziej pracochłonna, choć i tak szybka tarta na kruchym spodzie z burakami, fetą i łososiem.
Składniki na tartę dla 4 osób
Składniki na spód:
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 150 g zimnego masła roślinnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Składniki na nadzienie do tarty:
- 2 ugotowane buraczki (pokrojone w cienkie plastry),
- 180 g sera feta lub podobnego,
- 1 twarożek domowy Piątnica,
- 200 g łososia wędzonego,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- garść zielonych oliwek,
- garść rukoli.
Krok pierwszy – przygotowanie spodu do wytrawnej tarty
1. Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj sól i masło. Podziab nożem.
2. Wbij jajko i zagnieć ciasto, do otrzymania jednolitej konsystencji.
3. Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na około godzinę.
4. Formę do tarty (26 cm średnicy) posmaruj olejem.
5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie posypanym mąką lub na papierze do pieczenia. Średnica placka powinna być ciut większa od średnicy formy.
6. W sprytny sposób przełóż ciasto do formy, np. nawijając je na oprószony mąką wałek. Ułóż w formie i podziab dno widelcem, aby podczas pieczenia spód się nie podniósł.
7. Piecz w piekarniku „na oko” pół godziny w temperaturze 190 stopni C. Na pierwsze 15 minut pieczenia możesz na spód położyć papier do pieczenia i wrzucić na niego ryż lub kaszę. To dodatkowo zapobiegnie podnoszeniu się spodu tarty.
Krok drugi – przygotowanie nadzienia do tarty
1. Plastry buraków rozłóż równomiernie na dnie tarty. (Nie powinny być zbyt mokre). Następnie plastry łososia, pokruszoną w rękach lub pokrojoną w kostkę fetę i zielone oliwki.
2. W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka z białym serkiem. Przypraw solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami. Uważaj z solą: feta, łosoś i oliwki nadadzą tarcie wystarczającej słoności.
3. Masę jajeczną wylej na tartę zakrywając składniki nadzienia. Jeśli zostały Ci jeszcze jakieś składniki, możesz ułożyć je na wierzchu.
4. Piecz „na oko” pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą.
5. Krój ostrym nożem i podawaj na ciepło.
Smacznego!
*Danie inspirowane przepisem z portalu Kwestia Smaku
You must be logged in to post a comment.