Moja pierwsza beza Pavlova z porzeczkami i kruszonką z czekolady. Dzięki MojeWypieki.pl beza od razu wyszła piękna. W towarzystwie porzeczek i czekolady wkroczyła między gości taka dostojna i apetyczna. Co tu dużo gadać, idealne ciasto na wyjątkowe okazje. Słodkie chrupiące szaleństwo 🙂
Składniki na bezę:
- 6 białek (mogą być mrożone),
- szczypta soli,
- 300 g drobnego cukru lub cukru pudru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka białego octu winnego.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 125 g serka mascarpone (pół małego opakowania),
- 1 łyżka cukru,
- słoiczek surowej galaretki z czerwonej porzeczki (około 200 ml),
- kilka kostek czekolady różnego rodzaju (biała, gorzka, mleczna).
Sposób wykonania bezy:
1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Do takiej piany dodaj łyżeczkę octu i jeszcze chwilę ubijaj. Na koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Na blaszkę połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego masę białkową, formując z niej okrąg o średnicy około 24 cm. Możesz wcześniej narysować sobie taki okrąg na papierze. Wygładź brzegi masy beżowej szpatułką, delikatnie zaciągając je do góry.
3. Piecz w 180 stopniach C przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie wystudź bezę w uchylonym piekarniku.
4. W czasie kiedy bezą się piecze, przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w misie. Dodaj łyżkę cukru, a następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj mikserem do połączenia składników.
5. Bezę wyłóż na docelowe naczynie, na którym będziesz ją serwować. Zrób to ostrożnie, aby się nie połamała.
6. Na bezę delikatnie wyłóż galaretkę z porzeczek (ja użyłam do tego szprycy) i pokryj dokładnie kremem śmietanowym. Posyp od góry drobno pokruszoną czekoladą.
W upalny dzień przed podaniem możesz jeszcze schłodzić bezę w lodówce. Będzie pyyysznie!
Biała beza Pavlova z porzeczkami i kruszonką z czekolady przepyszne łączy się z gorącą kawką – już bez dodatku cukru 🙂
K.
Mmm, obłędna! Aż ślinka cieknie 🙂
Ehhh jedyna wada jest taka, że trudno poprzestać na jednym kawałku 😀