Bezglutenowe kluseczki leniwe z bananem BLW

Kto nie lubi pierogów leniwych? Dla mnie to smak dzieciństwa. Te tradycyjne zawierają mąkę i formowane są na blacie, ja wybieram wersję bez glutenu i kładzione na wodę łyżką, bez brudzenia sobie rączek 😉 Poniżej przepis na delikatne i pyszne bezglutenowe kluseczki z bananem leniwe.

Składniki na bezglutenowe kluseczki z bananem leniwe BLW (25-30 sztuk):

  • 250 g twarogu półtłustego;
  • 1 jajko;
  • 1 dojrzały banan;
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej;
  • opcjonalnie odrobina cynamonu.

Sposób wykonania:

1. W misce rozgnieć widelcem twaróg oraz banan. Dodaj jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj.

2. W dużym garnku zagotuj wodę. Weź dwie łyżki do zupy i formuj przy ich pomocy podłużne kluseczki po czym kładź je na wodzie zanurzając we wrzątku łyżkę z porcją ciasta.

3. Gotuj kluseczki po 3 minuty od momentu wypłynięcia.

W wersji dla maluszka kluseczki obtaczam w ekspandowanym amarantusie. Wersję dla starszaka podaję z miodem. Do tego jogurt naturalny i mus owocowy. Pyszny letni obiad lub podwieczorek gotowy!

Smacznego!

K.