Kto nie lubi pierogów leniwych? Dla mnie to smak dzieciństwa. Te tradycyjne zawierają mąkę i formowane są na blacie, ja wybieram wersję bez glutenu i kładzione na wodę łyżką, bez brudzenia sobie rączek 😉 Poniżej przepis na delikatne i pyszne bezglutenowe kluseczki z bananem leniwe.
Składniki na bezglutenowe kluseczki z bananem leniwe BLW (25-30 sztuk):
- 250 g twarogu półtłustego;
- 1 jajko;
- 1 dojrzały banan;
- 3/4 szklanki mąki jaglanej;
- opcjonalnie odrobina cynamonu.
Sposób wykonania:
1. W misce rozgnieć widelcem twaróg oraz banan. Dodaj jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj.
2. W dużym garnku zagotuj wodę. Weź dwie łyżki do zupy i formuj przy ich pomocy podłużne kluseczki po czym kładź je na wodzie zanurzając we wrzątku łyżkę z porcją ciasta.
3. Gotuj kluseczki po 3 minuty od momentu wypłynięcia.
W wersji dla maluszka kluseczki obtaczam w ekspandowanym amarantusie. Wersję dla starszaka podaję z miodem. Do tego jogurt naturalny i mus owocowy. Pyszny letni obiad lub podwieczorek gotowy!
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.