Pasztecik z królika i indyka to przepis dla młodych mam zero waste i nie tylko. Pasztet z tej receptury wychodzi niewielki, przygotowany z tego, co pozostaje po gotowaniu bulionu np. dla dzieci i niemowląt. Myślę, że spokojnie może się też pojawić w diecie najmłodszych członków rodziny. Nie zawiera wątróbki, glutenu ani żadnych dziwnych dodatków.
Składniki na pasztecik z królika i indyka:
- noga indyka ugotowana w rosole;
- noga królika ugotowana w rosole;
- 2 ugotowane marchewki;
- 1/2 ugotowanego pora;
- natka pietruszki;
- sól;
- pieprz;
- 1 jajko;
- 2 łyżki ketchupu;
- 1 łyżka oleju słonecznikowego.
Sposób wykonania:
1. Mięso obierz z kości i przepuść z warzywami dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Dodaj przyprawy, jajko, ketchup. Dokładnie wymieszaj.
3. Masę mięsno-warzywną włóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklep i posmaruj na górze olejem.
4. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka).
Co tu dużo mówić. Pasztecik z królika i indyka jest prosty w wykonaniu, dosyć kruchy, delikatny i doskonale smakuje zarówno ze świeżym pieczywem i masłem, jak i samodzielnie w towarzystwie warzyw.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.