Bezglutenowy pasztecik z królika i indyka

Pasztecik z królika i indyka to przepis dla młodych mam zero waste i nie tylko. Pasztet z tej receptury wychodzi niewielki, przygotowany z tego, co pozostaje po gotowaniu bulionu np. dla dzieci i niemowląt. Myślę, że spokojnie może się też pojawić w diecie najmłodszych członków rodziny. Nie zawiera wątróbki, glutenu ani żadnych dziwnych dodatków.

Składniki na pasztecik z królika i indyka:

  • noga indyka ugotowana w rosole;
  • noga królika ugotowana w rosole;
  • 2 ugotowane marchewki;
  • 1/2 ugotowanego pora;
  • natka pietruszki;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Sposób wykonania:

1. Mięso obierz z kości i przepuść z warzywami dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

2. Dodaj przyprawy, jajko, ketchup. Dokładnie wymieszaj.

3. Masę mięsno-warzywną włóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklep i posmaruj na górze olejem.

4.  Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka).

Co tu dużo mówić. Pasztecik z królika i indyka jest prosty w wykonaniu, dosyć kruchy, delikatny i doskonale smakuje zarówno ze świeżym pieczywem i masłem, jak i samodzielnie w towarzystwie warzyw.

Smacznego!
K.