Białe trufle bazyliowe na bazie kremowego serka

Jeśli lubicie zaskakujące i orzeźwiające połączenia, to dzisiaj przepis właśnie dla Was. Białe trufle bazyliowe na bazie kremowego serka naturalnego.

Są proste do wykonania, pyszne, lekko słonawe i chrupiące. Słodyczy nadaje im biała czekolada, a bazylia sprawia, że są niezwykle orzeźwiające. Do tego wręcz rozpływają się w ustach. Ja przechowuję je w lodówce lub zamrażarce, dzięki czemu są dłużej świeże i mają konsystencję lodów. Te trufle to doskonały umilacz każdego dnia 🙂

Składniki na 25 trufelek:

  • 2 opakowania naturalnego serka kanapkowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 10 kruchych ciastek lub herbatników,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • 2 tabliczki białej czekolady.

Sposób wykonania trufli:

1. W naczyniu umieść serek. Dodaj do niego cukier puder, pokruszone ciastka oraz posiekane listki bazylii.

2. Wymieszaj składniki i wstaw do lodówki na 15 minut.

3. Po tym czasie wyjmij masę serową i łyżeczką formuj kulki.

4. Uformowane trufle wstaw do zamrażarki na około 40 minut.

5. W tym czasie pokrusz i rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij trufle z zamrażarki i zanurzaj je kolejno w czekoladzie (lub polewaj je czekoladą), a następnie odłóż na papier do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki, by czekoladą stężała.

Cudownie smakują na zimno, więc ja trzymam je w lodówce lub zamrażarce do ostatniej chwili przed podaniem.

Część z trufelek obtoczyłam w czekoladzie i wiórkach kokosowych. Smakują i wyglądają równie zachęcająco, jak te w polewie z samej czekolady. Moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od tradycyjnego raffaello. 😉

Smacznego!
K.