Lekkie i wilgotne ucierane ciasto, do tego kwaskowate owoce to połączenie tworzące razem pyszne budyniowe ciasto z rabarbarem. Miałam ochotę na taki deser już od jakiegoś czasu. Oto jest przepis na wspaniały letni wypiek 🙂
Składniki na ciasto z rabarbarem:
- 100 gram prawdziwego masła;
- 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu;
- 1 jajko;
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc;
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 500 gram rabarbaru;
- cukier puder do posypania.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób wykonania:
1. Rabarbar umyj, obetnij liście i końce i pokrój w paski szerokości około 1 cm.
2. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj jajko i dalej miksuj.
4. Do utartej masy dodawaj po trochu śmietanę i przesiane suche składniki. Miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, a na wierzch połóż pokrojony rabarbar. Powinien zakryć niemal całą powierzchnię. Ja dociskałam owoce, aby zagłębiały się nieco w ciasto.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Już podczas pieczenia poczujesz słodki zapach ciasta i charakterystyczny aromat rabarbaru rozchodzące się po domu.
Ucierane budyniowe ciasto z rabarbarem posyp cukrem pudrem i podawaj wystudzone.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.