Budyniowe ciasto z rabarbarem

Lekkie i wilgotne ucierane ciasto, do tego kwaskowate owoce to połączenie tworzące razem pyszne budyniowe ciasto z rabarbarem. Miałam ochotę na taki deser już od jakiegoś czasu. Oto jest przepis na wspaniały letni wypiek 🙂

Budyniowe ciasto z rabarbarem

Składniki na ciasto z rabarbarem:

  • 100 gram prawdziwego masła;
  • 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu;
  • 1 jajko;
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc;
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 500 gram rabarbaru;
  • cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób wykonania:

1. Rabarbar umyj, obetnij liście i końce i pokrój w paski szerokości około 1 cm.

2. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.

3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj jajko i dalej miksuj.

4. Do utartej masy dodawaj po trochu śmietanę i przesiane suche składniki. Miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, a na wierzch połóż pokrojony rabarbar. Powinien zakryć niemal całą powierzchnię. Ja dociskałam owoce, aby zagłębiały się nieco w ciasto.

6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut lub do suchego patyczka.

Już podczas pieczenia poczujesz słodki zapach ciasta i charakterystyczny aromat rabarbaru rozchodzące się po domu.

 

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane budyniowe ciasto z rabarbarem posyp cukrem pudrem i podawaj wystudzone.

Smacznego!

K.