Kolorowe posypki i czekolada, te trzy słowa wystarczą, aby przy kuchennym blacie w mgnieniu oka zgromadzić rozbrykaną gromadkę dzieci. Wspólne robienie ciasteczkowych lizaków tzw. cake pops to pomysł na to, jak miło spędzić czas w kuchni z dziećmi.
Z pewnością taka zabawa wymagać będzie późniejszego solidnego sprzątania, ale radości i słodkich uśmiechów będzie co niemiara.
Składniki na 30 sztuk cake pops’ów:
- 1 opakowanie zbożowych ciasteczek;
- muffinki waniliowe 4-5 sztuk lub domowy biszkopt;
- 250 gram mascarpone;
- pastylki czekoladowe candy melts 100 gram;
- kolorowe posypki;
- patyczki do lizaków.
Sposób wykonania lizaków cake pops:
1. Ciasteczka zbożowe rozdrobnij na piasek w malakserze.
2. Muffinki lub biszkopt rozkrusz w palcach.
3. W misce połącz piasek z ciasteczek, rozdrobnione muffinki oraz serek mascarpone. Wyrób składniki na gładką masę i wstaw do lodówki na 15 minut.
4. W tym czasie rozpuść pastylki candy melts zgodnie z instrukcją producenta. Przygotuj też w małych miseczkach lub pojemniczkach różne kolorowe posypki.
5. Schłodzoną masę ciasteczkową wyjmij z lodówki i zaproś do zabawy dzieciaki. Z ciasta formujcie kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
6. Końce patyczków do lizaków zanurzajcie w roztopionej czekoladzie i nasadzajcie na nie kulki z ciasta mniej więcej do 2/3 głębokości kulek. Układajcie obok siebie kulki z patyczkami na talerzu lub desce, po czym odstawcie je do lodówki na 20 minut.
7. Schłodzone lizaki wyjmijcie z lodówki i maczajcie w roztopionej czekoladzie,d obtaczając ciasto polewą.
Nadmiar czekolady powinien spłynąć, bo inaczej lizaki się nie udadzą.
8. Lizaki w polewie ozdabiajcie posypkami według własnej fantazji, zanim polewa zastygnie, po czym odstawiajcie do naczynia lub stojaka (u mnie odwrócone do góry nogami sitko) do zastygnięcia.
9. Cake popsy przechowuj w lodówce. Poza lodówką mogą stać maksymalnie do 2 godzin. Po tym czasie mogą się roztapiać i spadać z patyczków.
Kolorowej i wesołej zabawy!
K.
You must be logged in to post a comment.