chlebek bułgarski

Chlebek bułgarski

Ten przepis na śliczny bułgarski chlebek czekał na swoją kolej bardzo długo. Nie wiem jak to się stało, ale zapodział się gdzieś w czeluściach mojego dysku i przypomniałam sobie o nim przy okazji pieczenia chałki. Dlaczego akurat wtedy? Ponieważ bułgarski chlebek powstaje z ciasta drożdżowego podobnego do chałki, inaczej się go zawija i w formie jest znacznie bardziej atrakcyjny wizualnie. Fajnie też się nim dzielić podczas śniadania, bo można z łatwością odrywać z całości cząstki do zjedzenia.

Składniki na chlebek o średnicy około 25 cm:

  • 500 g mąki pszennej lub wielozbożowej pełnoziarnistej;
  • 2 małe jajka lub 1 duże;
  • 1 łyżka octu winnego 6%;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 250 ml ciepłego mleka;
  • 10 g suchych drożdży.

Dodatkowo:

  • 75 g rozpuszczonego masła;
  • 1 żółtko do posmarowania;
  • mąka do podsypywania.

Sposób wykonania:

1. W misie umieść jaja, sól, mleko, cukier i olej. Roztrzep rózgą do połączenia. Do mąki dodaj drożdże i wymieszaj. Mąkę z drożdżami oraz ocet dodawaj powoli do płynnej masy i dalej mieszaj.

2. Rozmieszane składniki wyłóż na stolnicę i zagnieć na elastyczne i gładkie ciasto. Na koniec uformuj z niego kulę, włóż do miski, nakryj czysta ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto wyłóż z powrotem na stolnicę i podziel na 16 części (najpierw na 4 części i każdą ćwiartkę na kolejne 4 równe kawałki). Z kawałków ciasta uformuj kulki.

4. Teraz postępuj zgodnie z kolejnymi krokami:

  • 4 pierwsze kulki rozwałkuj na placuszki wielkości mniej więcej talerza obiadowego.
  • Każdy placuszek posmaruj masłem.
  • Ułóż placuszki jeden na drugim i zwiń razem w rulonik.
  • Zrób tak z kolejnymi kulkami, aż do uzyskania 4 rulonów.
  • Każdy z rulonów pokrój ostrym nożem (w poprzek) w trójkąty. Końcówki odłóż na bok.

5. Formę lub tortownicę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Ułóż w niej dookoła trójkąty z ciasta szczytami skierowanymi do środka. Końcówki ułóż na środku. U mnie wyszły jak różyczki 🙂

6. Chlebek ostaw jeszcze do napuszenia na około 30 minut. Przed pieczeniem posmaruj całość żółtkiem i posyp sezamem lub czarnuszką.

7. Piecz w temperaturze 200 stopni przez pół godziny do ładnego zezłocenia.

Chlebek jest pyszny, pięknie się rozdziela, a jego jedzenie po prostu wciąga i integruje całą rodzinę 🙂

Niezmiennie życzę Wam udanych i smacznych wypieków!

K.