Ten przepis na śliczny bułgarski chlebek czekał na swoją kolej bardzo długo. Nie wiem jak to się stało, ale zapodział się gdzieś w czeluściach mojego dysku i przypomniałam sobie o nim przy okazji pieczenia chałki. Dlaczego akurat wtedy? Ponieważ bułgarski chlebek powstaje z ciasta drożdżowego podobnego do chałki, inaczej się go zawija i w formie jest znacznie bardziej atrakcyjny wizualnie. Fajnie też się nim dzielić podczas śniadania, bo można z łatwością odrywać z całości cząstki do zjedzenia.
Składniki na chlebek o średnicy około 25 cm:
- 500 g mąki pszennej lub wielozbożowej pełnoziarnistej;
- 2 małe jajka lub 1 duże;
- 1 łyżka octu winnego 6%;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego;
- 1 łyżka cukru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 250 ml ciepłego mleka;
- 10 g suchych drożdży.
Dodatkowo:
- 75 g rozpuszczonego masła;
- 1 żółtko do posmarowania;
- mąka do podsypywania.
Sposób wykonania:
1. W misie umieść jaja, sól, mleko, cukier i olej. Roztrzep rózgą do połączenia. Do mąki dodaj drożdże i wymieszaj. Mąkę z drożdżami oraz ocet dodawaj powoli do płynnej masy i dalej mieszaj.
2. Rozmieszane składniki wyłóż na stolnicę i zagnieć na elastyczne i gładkie ciasto. Na koniec uformuj z niego kulę, włóż do miski, nakryj czysta ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto wyłóż z powrotem na stolnicę i podziel na 16 części (najpierw na 4 części i każdą ćwiartkę na kolejne 4 równe kawałki). Z kawałków ciasta uformuj kulki.
4. Teraz postępuj zgodnie z kolejnymi krokami:
- 4 pierwsze kulki rozwałkuj na placuszki wielkości mniej więcej talerza obiadowego.
- Każdy placuszek posmaruj masłem.
- Ułóż placuszki jeden na drugim i zwiń razem w rulonik.
- Zrób tak z kolejnymi kulkami, aż do uzyskania 4 rulonów.
- Każdy z rulonów pokrój ostrym nożem (w poprzek) w trójkąty. Końcówki odłóż na bok.
5. Formę lub tortownicę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Ułóż w niej dookoła trójkąty z ciasta szczytami skierowanymi do środka. Końcówki ułóż na środku. U mnie wyszły jak różyczki 🙂
6. Chlebek ostaw jeszcze do napuszenia na około 30 minut. Przed pieczeniem posmaruj całość żółtkiem i posyp sezamem lub czarnuszką.
7. Piecz w temperaturze 200 stopni przez pół godziny do ładnego zezłocenia.
Chlebek jest pyszny, pięknie się rozdziela, a jego jedzenie po prostu wciąga i integruje całą rodzinę 🙂
Niezmiennie życzę Wam udanych i smacznych wypieków!
K.
You must be logged in to post a comment.