ciastko mocno czekoladowe z białą lawą

Romantyczne ciastko mocno czekoladowe z białą lawą lub masłem orzechowym i nutą pomarańczy

Jako, że czekoladą uznawana jest za jeden z afrodyzjaków, to ciastko czekoladowe z nutką pomarańczy i białą lawą doskonale sprawdzi się podczas romantycznego wieczoru we dwoje lub jako miłe zakończenie niedzielnego obiadu. Pyszne, słodkie, mocno czekoladowe, a do tego efektowne.

ciastko mocno czekoladowe z białą lawą

Wbrew pozorom wykonanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, a przygotować je można nawet kilka godzin wcześniej i tylko w odpowiednim momencie wrzucić do piekarnika na kilka chwil.

Podane z lodami i owocami to zdecydowanie (zaraz obok szarlotki na ciepło) mój deserowy faworyt.

Składniki na ciastko mocno czekoladowe z białą lawą (2 sztuki):

  • 55 gram gorzkiej czekolady,
  • 20 gram mlecznej czekolady,
  • 45 gram masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • odrobina ekstraktu z wanilii,
  • 3/4 łyżki soku z pomarańczy,
  • 2 kostki białej czekolady lub 2 łyżeczki masła orzechowego.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób wykonania lava cake:

1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 stopni (grzałka górna i dolna), bez termoobiegu.

2. W tym czasie przygotuj 2 kokilki. U mnie mają średnicę 9 cm. Dokładnie wysmaruj je masłem, a następnie oprósz w środku gorzkim kakao.

3. Gorzką i mleczną czekoladę pokrusz i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej (sporą miskę stawiam na garnuszku z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody). Od czasu do czasu zamieszaj, ale uważaj aby czekolada się nie zważyła. Zanim składniki dokładnie się rozpuszczą, możesz wyłączyć gotowanie wody.

4. Płynną masę czekoladową lekko ostudź. Przesiej do niej mąkę i cukier puder. Wymieszaj dokładnie mikserem.

5. Dodaj jajko i żółtko, zmiksuj. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Szybko zamieszaj.

6. W tym czasie piekarnik powinien już być rozgrzany. Przełóż więc masę do kokilek. Połóż na wierzch po kostce białej czekolady i dociśnij łyżeczką w głąb, by masa czekoladowa oblała kostkę białej czekolady.

W wersji z masłem orzechowym, wypełnij kokilki do połowy masą czekoladową, nałóż po łyżeczce masła orzechowego na środek i uzupełnij kokilki pozostałą masą.

7. Piecz około 10-12 minut, aż wierzch ciasta będzie zapieczony, ale nie trzymaj go w piekarniku zbyt długo, bo środek nie będzie płynny.

8. Wyjmij ostrożnie kokilki, oddziel delikatnie ciasto nożem od ścianek naczynek i wyłóż na talerzyki. Najlepiej przykryj kokilkę talerzem odwróconym do góry nogami. Odwróć szybko i chwilę odczekaj po czym zdejmij kokilkę.

Podawaj jeszcze ciepłe z owocami, lodami lub innymi ulubionymi dodatkami 🙂

K.