Czekoladowe muffinki z mąką gryczaną

Czekoladowe muffinki z mąką gryczaną

Jesli jesteś mamą niemowlaka, to wiesz za pewne, że na co dzień w kuchni nie ma czasu na skompliowane dania i wykwintne ciasta. Z drugiej strony może ciasta nie muszą być wykwintne, aby były pyszne i cieszyły domowych łasuchów. Dzisiaj przepis na szybkie i pyszne czekoladowe muffinki z mąką gryczaną.

Składniki na 6 dużych mufffinek:

  • 75 gram masła;
  • 50 gram czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej);
  • 150 gram mąki gryczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżka kawy zbożowej;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżki dżemu z malin;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko;
  • 1/3 szklanki mleka.

Sposób wykonania:

1. Masło rozpuścić np. w mikrofali i odstaw do wystudzenia.

2. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową i wymieszaj składniki.

3. Do suchych składników dodaj ekstrakt z wanilii, jajko, mleko i dżem. Wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj masło i pokruszoną czekoladę i kolejny raz wymieszaj.

4. Rozłóż masę z ciasta do foremek. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Czekoladowe muffinki z mąką gryczaną są gotowe, pachnące i wilgotne w środku. Ja zajadałam z mlekiem jeszcze ciepłe, a mój starszy syn, który nie przepada za ciastami, zjadł całą babeczkę ze smakiem i uśmiechem 🙂

K.