Jesli jesteś mamą niemowlaka, to wiesz za pewne, że na co dzień w kuchni nie ma czasu na skompliowane dania i wykwintne ciasta. Z drugiej strony może ciasta nie muszą być wykwintne, aby były pyszne i cieszyły domowych łasuchów. Dzisiaj przepis na szybkie i pyszne czekoladowe muffinki z mąką gryczaną.
Składniki na 6 dużych mufffinek:
- 75 gram masła;
- 50 gram czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej);
- 150 gram mąki gryczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżka kawy zbożowej;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżki dżemu z malin;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko;
- 1/3 szklanki mleka.
Sposób wykonania:
1. Masło rozpuścić np. w mikrofali i odstaw do wystudzenia.
2. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową i wymieszaj składniki.
3. Do suchych składników dodaj ekstrakt z wanilii, jajko, mleko i dżem. Wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj masło i pokruszoną czekoladę i kolejny raz wymieszaj.
4. Rozłóż masę z ciasta do foremek. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Czekoladowe muffinki z mąką gryczaną są gotowe, pachnące i wilgotne w środku. Ja zajadałam z mlekiem jeszcze ciepłe, a mój starszy syn, który nie przepada za ciastami, zjadł całą babeczkę ze smakiem i uśmiechem 🙂
K.