Delikatny gulasz z indyka BLW, ale też dla całej rodziny

Coraz częściej zdarza mi się robić jeden obiad dla całej rodziny. Sól i pieprz ładują wtedy w garnku jako ostatnie, kiedy już odłożę porcję dania dla najmłodszego. Korzyść jest taka, że solimy zauważalnie mniej. Jednak do rzeczy, wrzucam przepis na smaczny i delikatny gulasz z indyka dla całej rodziny, od 8 miesięcy do 100 lat.

Składniki na gulasz z indyka (1 obiad dla rodziny 2+2):

  • 500 g mięsa z indyka (udziec);
  • 1 cebulka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 marchewki;
  • słodka papryka w proszku;
  • oregano;
  • suszona natka pietruszki;
  • listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 300 ml bulionu;
  • 1 łyżka mąki;
  • 2-3 łyżki masła klarowanego;
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego bez soli;
  • (sól i pieprz dla starszych dzieci i dorosłych).

Sposób wykonania:

1. Mięso pokrój w kostkę, usuwając wcześniej żyłki i błony. Obtocz delikatnie w mące i podsmaż na patelni z odrobiną masła. Dodaj paprykę, przyprawy (bez soli i pieprzu, jeśli chcesz podać porcję niemowlakowi) i wymieszaj.

2. W osobnym garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego obsmażone mięsko.

3. Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek oraz marchewkę pokrojoną w talarki lub słupki. Ja pokroiłam specjalnym nożem do karbowania, żeby maluszek mógł złapać kawałki rączką.

4. Wrzuć warzywa do bulionu z mięsem i gotuj pod przykryciem na małej mocy przez około godzinę. Zamieszaj od czasu do czasu.

5. Kiedy mięsko jest już mięciutkie, dodaj przecier pomidorowy, zagotuj i odłóż porcję dla niemowlaka. Resztę dania możesz już doprawić według upodobań.

Jak widać na zdjęciach, gulasz z indyka podałam z kaszą (u nas mieszanka gryczanej niepalonej i pęczak) oraz kiszoną kapustą. Dzieciaki dostały ze szpinakowymi kluskami leniwymi i kiszonym ogórkiem. Smacznie i zdrowo dla całej rodziny 🙂

Smacznego!

K.