Coraz częściej zdarza mi się robić jeden obiad dla całej rodziny. Sól i pieprz ładują wtedy w garnku jako ostatnie, kiedy już odłożę porcję dania dla najmłodszego. Korzyść jest taka, że solimy zauważalnie mniej. Jednak do rzeczy, wrzucam przepis na smaczny i delikatny gulasz z indyka dla całej rodziny, od 8 miesięcy do 100 lat.
Składniki na gulasz z indyka (1 obiad dla rodziny 2+2):
- 500 g mięsa z indyka (udziec);
- 1 cebulka;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 marchewki;
- słodka papryka w proszku;
- oregano;
- suszona natka pietruszki;
- listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego;
- 300 ml bulionu;
- 1 łyżka mąki;
- 2-3 łyżki masła klarowanego;
- 3 łyżki przecieru pomidorowego bez soli;
- (sól i pieprz dla starszych dzieci i dorosłych).
Sposób wykonania:
1. Mięso pokrój w kostkę, usuwając wcześniej żyłki i błony. Obtocz delikatnie w mące i podsmaż na patelni z odrobiną masła. Dodaj paprykę, przyprawy (bez soli i pieprzu, jeśli chcesz podać porcję niemowlakowi) i wymieszaj.
2. W osobnym garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego obsmażone mięsko.
3. Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek oraz marchewkę pokrojoną w talarki lub słupki. Ja pokroiłam specjalnym nożem do karbowania, żeby maluszek mógł złapać kawałki rączką.
4. Wrzuć warzywa do bulionu z mięsem i gotuj pod przykryciem na małej mocy przez około godzinę. Zamieszaj od czasu do czasu.
5. Kiedy mięsko jest już mięciutkie, dodaj przecier pomidorowy, zagotuj i odłóż porcję dla niemowlaka. Resztę dania możesz już doprawić według upodobań.
Jak widać na zdjęciach, gulasz z indyka podałam z kaszą (u nas mieszanka gryczanej niepalonej i pęczak) oraz kiszoną kapustą. Dzieciaki dostały ze szpinakowymi kluskami leniwymi i kiszonym ogórkiem. Smacznie i zdrowo dla całej rodziny 🙂
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.