Domowe batoniki owsiane z ziarnami i bakaliami

Próbowaliście kiedyś zrobić domowe batoniki owsiane z ziarnami i bakaliami? Ja muszę się przyznać, że wiele razy chciałam, ale udało mi się je zrobić dopiero teraz. Już wiem, że będę je robić często. Wyszło fajnie. Z wykorzystaniem tego co akurat było w zapasach. Wszystko zdrowe, wartościowe, a co ważne bez zbędnych cukrów i tłuszczy.

Składniki na batoniki owsiane z ziarnami i bakaliami (10 sztuk):

  • 300 gram płatków owsianych górskich;
  • 50 gram suszonej żurawiny;
  • 50 gram pestek słonecznika;
  • 50 gram pestek dyni;
  • 50 gram orzechów laskowych;
  • 50 gram migdałów;
  • 50 gram rodzynek;
  • 2 białka jaja;
  • 1 całe jajo;
  • 2 łyżeczki miodu;
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego;
  • 2 zblendowane banany;
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki wrzuć do dużego naczynia i dokładnie wymieszaj.

2. Blaszkę do pieczenia (wymiary około 25×40 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i mocno uklep.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25-20 minut.
Ciacho możesz pokroić ostrym nożem po wystudzeniu.

Tak to już koniec przepisu. Musisz przyznać, że domowe batoniki owsiane z ziarnami i bakaliami są błyskawiczne. W tym czasie nie zdążysz nawet pójść do sklepu po gotowe 😉

Batoniki możesz przechowywać w suchym miejscu do 5 dni.

Pozdrawiam,

K.