– Mamo daj mi bułkę, prosssszę.
– Niestety bułek nie ma, ale są drożdże i mąka, to zróbmy domowe bułeczki. Co Ty na to?
– Super! Damy radę?
– Tak damy radę
Zapraszam do pieczenia 😉
Składniki na domowe bułeczki (10 sztuk):
- 600 g mieszanki mąk (jaglana, gryczana, pszenna pełnoziarnista);
- 25 g świeżych drożdży;
- 270 ml letniej wody;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 1 jajko.
Sposób wykonania:
1. Drożdże zasyp cukrem, odczekaj chwilę, dodaj 3 łyżeczki mąki, 1/3 szklanki letniej wody i rozmieszaj. Po czym odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Pozostałą część mieszanki mąk wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy”, dodaj go do mąki z solą. Rozmieszaj, dodaj wodę, jajko i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie, co jakiś czas dodaj olej. Ja smaruję sobie ręce olejem, aby łatwiej mi było wyrabiać ciasto.
4. Kiedy masa zrobi się zwarta, wyłóż ją na blat oprószony mąką i wyrabiaj 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.
5. Włóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę lub dłużej w ciepłe miejsce.
6. Wyrośnięte ciasto lekko wyrób na blacie oprószonym mąką. Podziel je na 10 części. Każdą uformuj w kulkę i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstaw do napuszenia na kolejne 40 minut.
7. Przed pieczeniem natnij bułeczki na krzyż lub w półkola i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, do zezłocenia.
Teraz już tylko coraz się pysznymi i zdrowymi bułeczkami. U nas domowe bułeczki zniknęły w ciągu 2 godzin, a miałam część odłożyć i zamrozić na przyszłość. Może kolejnym razem 😉
K.
You must be logged in to post a comment.