Domowe pierożki do rosołu a’la pielmieni

Pierogi to moja miłość. Jestem pełnokrwistą, klusko i pierogolubną Polką 🙂 Dzisiaj podrzucam przepis na pyszne, delikatne domowe pierożki do rosołu a’la pielmieni.

Ponieważ często gotuję rosoły, równie często mam do wykorzystania pozostałe po gotowaniu mięso i warzywa. Zazwyczaj jest to bardzo dobrej jakości mięso z królika i indyka, dlatego żal je wyrzucać. Rosoły przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu mięsko nie jest twarde, wręcz przeciwnie jest miękkie i soczyste, doskonałe do wykorzystania. Tym razem wpadłam na pomysł, aby z pozostałości po gotowaniu bulionu przygotować farsz do pierożków a’la pielmieni. A pierożki zamiast makaronu wykorzystałam jako wkład do rosołu, stąd w formie przypominają gruzińskie pielmieni.

Od tych oryginalnych różnią się tym, że farsz zrobiony jest z gotowanego, a nie surowego mielonego mięsa.

Składniki na ciasto (80 sztuk pierożków do rosołu a’la pielmieni):

  • 1 kg mąki pszennej typ 450 lub 500;
  • 2 szklanki gorącej wody;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na farsz:

  • mięso mieszane z rosołu. U mnie skrzydło i szyja z indyka, nogi królika i polędwiczki, wieprzowina obrana z kości;
  • 4 duże marchewki z rosołu;
  • 2 pietruszki;
  • chochelka bulionu;
  • 50 gram masła;
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, natka pietruszki, lubczyk, odrobina curry.

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiej przez sitko do sporek miski, dodaj gorącą wodę, sól i olej i przemieszaj widelce. Kiedy nieco wystygnie zagnieć składniki na elastyczne ciasto. Zagniatanie powinno trwać około 15-20 minut. W razie potrzeby podsypuj mąką.

Ja wolę, kiedy ciasto jest dosyć lepkie i luźne. W razie potrzeby podsypuję je wtedy mąką już podczas wałkowania.

2. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilka minut.

3. W tym czasie mięso i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia. Możesz je przemielić raz lub dwukrotnie. Następnie do farszu dodaj chochelkę bulionu, miękkie masło oraz przyprawy według uznania.

4. Starannie wymieszaj składniki farszu. Farsz możesz również przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Z zimnej masy łatwiej będzie formować nadzienie do pierożków.

5. Czysty blat posyp mąką, z kuli ciasta oderwij spory kawałek, rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj z niego kółka. Pozostała część ciasta powinna pozostać w misce pod przykryciem, by nie straciło elastyczności.

6. Z farszu formuj małe kuleczki, które układaj na środku krążków ciasta, składaj na pół jak tradycyjne pierogi, a następnie końce sklejaj ze sobą. Ja zawijam pierożki na oprószonym mąką palcu 🙂

Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania farszu i ciasta.

7. Pierożki gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Możesz je też odkładać na oprószoną mąką deskę i zamrozić na surowo. Zapewniam Cię, że nie stracą przez to na smaku ani jędrności.

Ugotowane pierożki podawaj zalane porcją rosołu i posypane natką pietruszki. Pycha!

Polecam i życzę smacznego!

K.