Domowy chleb pszenny na drożdżach

Ten chleb pięknie wygląda, pięknie pachnie, jest domowy, a dodatkowo banalnie prosty. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków i spulchniaczy. Poprostu wiesz co jesz. Do jego wypiekania nie potrzeba specjalnego pieca, maszyny, formy, ani zakwasu. Domowy chleb pszenny na drożdżach, zwany również nocnym, to mój ideał.

Domowy chleb

Składniki na domowy chleb pszenny na drożdżach (1 duży bochenek):

  • 700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale ze zwykłej typu 550 też wyjdzie) oraz dodatkowa mąka do podsypywania podczas wyrabiania;
  • 20 g świeżych drożdży;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 płaska łyżka soli;
  • 500 ml ciepłej wody (ale nie gorącej);
  • 3 łyżki oleju.

Sposób wykonania:

1. Drożdże zasyp cukrem, odczekaj chwilę, dodaj 3 łyżki mąki, 1/3 szklanki wody i rozmieszaj. Poczym odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

2. Pozostałą część mąki wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.

3. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy”, dodaj go do mąki z solą. Rozmieszaj, dodaj wodę i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie, co jakiś czas dodaj olej. Ja smaruję sobie ręce olejem, aby łatwiej mi było wyrabiać ciasto.

4. Kiedy masa zrobi się zwarta, wyłóż ją na blat oproszony mąką i wyrabiaj 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.

5. Włóż kulę ciasta do miski, zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki
na całą noc.

6. Rano, 30 minut przed pieczeniem wyjmij miskę z ciastem. Pozwól mi się nieco ogrzać.

7. Do piekarnika wstaw pustą brytfankę lub naczynie żaroodporne z przykrywką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni Celsjusza.

8. Ciasto wyjmij z miski, uformuj w bochenek, bez specjalnego wyrabiania, żeby nie oklapło. Oprócz mąka i przetnij na wierzchu ostrym nożem dwa lub trzy razy.

9. Naczynie wyjmij z piekarnika, umieść w nim bochenek, uważając żeby się nie oparzyć. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 220 stopni. Piecz 30 minut z pokrywką i kolejne 15-20 minut bez pokrywki.

Domowy chleb

10. Po upieczeniu poczekaj aż naczynie wystygnie, wyjmij chleb i odłóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Zrób to, o ile oczywiście powstrzymasz się przed ukojeniem i zjedzeniem kromki świeżutkiego chleba z zimnym masłem. Pyszności.

Domowy chleb

Domowy chleb

Błogi zapach, chrupiąca skórka, wyjątkowy smak. Niczego więcej nie trzeba. Wydaje się, że sporo tu kroków do wykonania, ale to tylko pozory. W rzeczywistości wystarczy wymieszać składniki, odstawić ciasto do lodówki, a rano upiec pyszny domowy chleb pszenny na drożdżach.

Domowy chleb

Smacznego!
K.