Pieczony dorsz w śmietankowej pierzynce to kolejny z moich dietetycznych pomysłów na obiad. Raz w tygodniu spokojnie można sobie taki zafundować i to w najbardziej przytulnej restauracji na świecie – w domu 🙂
Moja wersja tego dania nie może zawierać zbyt dużo węglowodanów, dlatego rybie towarzyszy makaron z cukinii i duszony szpinak.
Składniki na 2-3 porcje dorsza w śmietankowej pierzynce:
- 3 fileciki z dorsza (około 150-200 gram każdy);
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 3 łyżki śmietany kremówki;
- 3 łyżeczki śmietankowego serka do kanapek;
- natka pietruszki;
- sól;
- pieprz.
Składniki na makaron z cukinii i duszony szpinak:
- 1 opakowanie szpinaku (200 gram);
- 1 średnia cukinia;
- ząbek czosnku;
- 1 cebula dymka;
- natka pietruszki;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
1. Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą, pieprzem, posyp natką pietruszki.
2. Kawałki dorsza ułóż w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia (ja zmoczyłam wcześniej papier wodą, aby był bardziej elastyczny), polej śmietanką. Na wierzchu każdego filetu połóż łyżeczkę serka śmietankowego.
3. Zawiń filety w papier, aby nie wyschły w piekarniku. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 185 st.
4. Cukinię umyj, obierz i przy pomocy obieraczki do warzyw lub noża zrób z niej cienkie paski makaronu.
5. Szpinak umyj i osusz. Posiekaj cebulkę i czosnek.
6. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż krótki czosnek i cebulkę. Na jednej połowie patelni ułóż paski cukinii, a na drugiej szpinak. Dopraw do smaku i duś około 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
7. Na talerze wyłóż szpinak, połóż na nim filet z dorsza. Obok wyłóż makaron z cukinii i gotowe!
Pyszny i delikatny dorsz w śmietankowej pierzynce to zdrowy posiłek dla dużych i małych. W dodatku do przygotowania w jakieś 30 minut.
Smacznego!
You must be logged in to post a comment.