Dorsz w śmietankowej pierzynce

Pieczony dorsz w śmietankowej pierzynce to kolejny z moich dietetycznych pomysłów na obiad. Raz w tygodniu spokojnie można sobie taki zafundować i to w najbardziej przytulnej restauracji na świecie – w domu 🙂

Moja wersja tego dania nie może zawierać zbyt dużo węglowodanów, dlatego rybie towarzyszy makaron z cukinii i duszony szpinak.

Składniki na 2-3 porcje dorsza w śmietankowej pierzynce:

  • 3 fileciki z dorsza (około 150-200 gram każdy);
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 3 łyżki śmietany kremówki;
  • 3 łyżeczki śmietankowego serka do kanapek;
  • natka pietruszki;
  • sól;
  • pieprz.

Składniki na makaron z cukinii i duszony szpinak:

  • 1 opakowanie szpinaku (200 gram);
  • 1 średnia cukinia;
  • ząbek czosnku;
  • 1 cebula dymka;
  • natka pietruszki;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

1. Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą, pieprzem, posyp natką pietruszki.

2. Kawałki dorsza ułóż w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia (ja zmoczyłam wcześniej papier wodą, aby był bardziej elastyczny), polej śmietanką. Na wierzchu każdego filetu połóż łyżeczkę serka śmietankowego.

3. Zawiń filety w papier, aby nie wyschły w piekarniku. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 185 st.

4. Cukinię umyj, obierz i przy pomocy obieraczki do warzyw lub noża zrób z niej cienkie paski makaronu.

5. Szpinak umyj i osusz. Posiekaj cebulkę i czosnek.

6. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż krótki czosnek i cebulkę. Na jednej połowie patelni ułóż paski cukinii, a na drugiej szpinak. Dopraw do smaku i duś około 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

7. Na talerze wyłóż szpinak, połóż na nim filet z dorsza. Obok wyłóż makaron z cukinii i gotowe!

Pyszny i delikatny dorsz w śmietankowej pierzynce to zdrowy posiłek dla dużych i małych. W dodatku do przygotowania w jakieś 30 minut.

Smacznego!