Uwielbiam świeże, najlepiej jeszcze ciepłe drożdżowe ciasto. Dzisiaj skusiłam się na przygotowanie blachy pachnących i mięciutkich drożdżówek, a że Wielkanoc już w tym tygodniu, to zainspirowana przepisem z MojeWypieki.com postanowiłam nadać moim bułeczkom kształt zajączków. Są tak śliczne, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie sprawdzić czy mi też tak wyjdą 😛
Aby drożdżówki były bardziej wilgotne, do środka dodałam odrobinę masy serowej. Wyszło idealnie 🙂
Składniki na 8 drożdżówek:
Ciasto drożdżowe:
- 250 gram mąki pszennej,
- 7 gram suchych drożdży (jedna saszetka),
- 1/4 szklanki cukru (lub mniej),
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- 35 gram rozpuszczonego masła (około 3 solidne łyżki).
Masa serowa:
- 100 gram twarogu;
- 1 małe jajko;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukry pudru.
Sposób wykonania drożdżowych zajączków:
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła) i wyrób do połączenia. Zanim ciasto będzie jednolite dodaj masło i dalej wyrabiaj, aż do uzyskania elastyczne kuli. Włóż do oprószonej mąką miseczki i odstaw (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
2. W osobnej miseczce umieść składniki na masę serową i dokładnie wymieszaj.
3. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z miski, wyrób lekko i podziel na 8 części. Z każdego kawałka oderwij niewielką część i uformuj kuleczkę wielkości pięciozłotówki (to będzie ogonek zajączka). Resztę porcji ciasta rozwałkuj na placuszek, posmaruj każdy masą serową i zwiń w rulon, jak naleśnik.
4. Rozciągnij rulonik lekko, aby miał długość około 25-30 centymetrów. Na środku takiego rulonu ułóż ogonek (kulkę ciasta), a następnie chwyć końce rulonu (uszy zająca) i skręć je ze sobą (okalając tym samym ogonek).
5. Tak uformowane zajączki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj czystą ściereczką i odstaw jeszcze na 15-20 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, wstaw do niego blaszkę z drożdżówkami i piecz je około 20 minut (do wyraźnego zarumienienia).
7. Drożdżowe zajączki ozdabiaj lukrem i posypkami według uznania. Jeśli chcesz przyozdobić zajączkom ogonki, kolorową posypkę wsyp do miseczki, nałóż lukier na same ogonki i odwracając bułeczki do góry nogami „zamaczaj” w miseczce z posypką. Lukier na resztę zajączkowej drożdżówki możesz potem nałożyć pędzelkiem lub łyżeczką.
Smacznego!
K.
Ale superowe!
Dzięki Magda! 🙂