Zjedliśmy noworoczny obiad, ze świąt nie zostało nic słodkiego, a dzieci wyglądały na jakieś znudzone. Toż tak nie można zaczynać nowego roku, więc zakasalismy rękawy i zrobiliśmy szybkie drożdżówki z serkiem mascarpone, kaszą jaglaną, proszkiem budyniowym i bez białego cukru.
Składniki na drożdżówki z serkiem mascarpone (20 małych sztuk):
- 200 ml mleka;
- 60 gram masła;
- 400 gram mąki pełnoziarnistej (3 zboża);
- 7 gram drożdży suchych;
- 2 łyżki ksylitolu;
- 1 jajko;
- szczypta soli.
Składniki na serowe nadzienie:
- 250 gram serka mascarpone;
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej;
- 1 żółtko;
- 2 łyżki ksylitolu;
- 20 gram proszku budyniowego bez cukru (można ten składnik pominąć).
Dodatkowo:
- rodzynki;
- cukier puder.
Sposób wykonania:
1. Masło rozpuść w mikrofali. Mleko podgrzej by było ciepłe, ale nie gorące. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, drożdże. Wymieszaj suche składniki, wlej masło i mleko, wbij jajko i zagnieć składniki na miękkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Do misy miksera wrzuć składniki na nadzienie i zmiksuj do połączenia w jednolitą masę.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części (łatwiej je będzie rozwałkować i zwinąć). Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm. Posmaruj nadzieniem (jeśli lubisz, możesz posypać jeszcze rodzynkami) i zawiń w roladę. Pokrój roladę na równe części i ułóż na wyłożonej papierem blaszce.
4. Każdy kawałek naciśnij na środku trzonkiem noża, aby zrobić wgłębienie. Odstaw na 15 minut do napuszenia. Z drugą częścią ciasta postępuj identycznie.
5. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do wyraźnego zarumienienia.
Ciepłe drożdżówki możesz polać lukrem lub posypać delikatnie cukrem pudrem. W wersji fit ten krok pomijamy 😉 Pysznie smakują z ciepłym mlekiem lub kakao.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.