Drożdżówki z serkiem mascarpone

Drożdżówki pszczółki z serkiem mascarpone

Zjedliśmy noworoczny obiad, ze świąt nie zostało nic słodkiego, a dzieci wyglądały na jakieś znudzone. Toż tak nie można zaczynać nowego roku, więc zakasalismy rękawy i zrobiliśmy szybkie drożdżówki z serkiem mascarpone, kaszą jaglaną, proszkiem budyniowym i bez białego cukru.

Drożdżówki z serkiem mascarpone

Składniki na drożdżówki z serkiem mascarpone (20 małych sztuk):

  • 200 ml mleka;
  • 60 gram masła;
  • 400 gram mąki pełnoziarnistej (3 zboża);
  • 7 gram drożdży suchych;
  • 2 łyżki ksylitolu;
  • 1 jajko;
  • szczypta soli.

Składniki na serowe nadzienie:

  • 250 gram serka mascarpone;
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej;
  • 1 żółtko;
  • 2 łyżki ksylitolu;
  • 20 gram proszku budyniowego bez cukru (można ten składnik pominąć).

Dodatkowo:

  • rodzynki;
  • cukier puder.

Sposób wykonania:

1. Masło rozpuść w mikrofali. Mleko podgrzej by było ciepłe, ale nie gorące. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, drożdże. Wymieszaj suche składniki, wlej masło i mleko, wbij jajko i zagnieć składniki na miękkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Do misy miksera wrzuć składniki na nadzienie i zmiksuj do połączenia w jednolitą masę.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części (łatwiej je będzie rozwałkować i zwinąć). Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm. Posmaruj nadzieniem (jeśli lubisz, możesz posypać jeszcze rodzynkami) i zawiń w roladę. Pokrój roladę na równe części i ułóż na wyłożonej papierem blaszce.

4. Każdy kawałek naciśnij na środku trzonkiem noża, aby zrobić wgłębienie. Odstaw na 15 minut do napuszenia. Z drugą częścią ciasta postępuj identycznie.

5. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do wyraźnego zarumienienia.

Ciepłe drożdżówki możesz polać lukrem lub posypać delikatnie cukrem pudrem. W wersji fit ten krok pomijamy 😉 Pysznie smakują z ciepłym mlekiem lub kakao.

Smacznego!
K.