Faszerowana cukinia z indykiem i warzywami

Kiedy Twoje menu ogranicza się dosłownie do kilku produktów, które możesz jeść, czasem rezygnacja bierze górę. Choć czasem trzeba się nagłowić, żeby stworzyć z tych rzeczy coś nowego i smacznego to warto podjąć wyzwanie. Jeśli tylko masz chwilę czasu, by zająć się gotowaniem, polecam Ci wypróbowanie mojego przepisu na zapiekaną faszerowaną cukinię z indykiem i warzywami.

Składniki na faszerowaną cukinię (porcja dla 1 osoby):

  • szarpany pieczony indyk (2-3 plastry z pieczonej piersi);
  • 1 cukinia;
  • mały ząbek czosnku;
  • zioła prowansalskie;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • łyżka serka śmietankowego do kanapek;
  • garść czarnych oliwek;
  • 1/2 pomidora;
  • kilka różyczek brokuła;
  • 1/2 kuli mozzarelli;
  • natka pietruszki;
  • pieprz;
  • sól.

Sposób wykonania:

1. Cukinię umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połowę. Wydrąż środki. Wydrążone połówki cukinii posmaruj oliwą z dodatkiem soli i ziół. Zapiecz pod przykryciem w temperaturze 180 st przez 30 minut.

2. W tym czasie posiekaj oliwki, pokrój pomidora i indyka. Brokuły ugotuj w wodzie przez 4 minuty, zostaw do wystudzenia i podziel na mniejsze części.

3. Wydrążone środki cukinii podsmaż przez 10 minut z oliwą i czosnkiem, a następnie dodaj do nich oliwki, pomidora, brokuły i mięso. Wymieszaj i duś 2 minuty po czym dodaj łyżkę pasty pomidorowej, kremowy serek, natkę pietruszki i przyprawy do smaku.

4. Wyjmij cukinię z piekarnika. Wypełnij je farszem, posyp paskami mozzarelli i zapiekaj jeszcze 5-10 minut.

Faszerowana cukinia z indykiem i warzywami to mój pomysł na pyszny i zdrowy posiłek dla cukrzyka. Kiedy domownicy poczują jej zapach, wszyscy będą chcieli Ci ją ukraść, nawet dzieci 🙂

Wyborne!