Fit ciasto bananowe ze śliwkami

Nie wiem dlaczego, ale banany nie mają zbyt wielu fanów w moim domu. Zawsze leżą i leżą, aż w końcu są tak solidnie dojrzałe, że trzeba je szybko wykorzystać. A że dodatkowo śliwki w tym sezonie wyjątkowo obrodziły i są pyszne. Postanowiłam jakoś to połączyć. Dzisiaj przepis na moją fantazję na temat chlebka bananowego, czyli ciasto bananowe ze śliwkami. Myślę, że takie ciacho to nie tylko doskonały deser, ale może stanowić pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek. A może zabierzecie je ze sobą na jesienny piknik?

Składniki na ciasto bananowe ze śliwkami:

  • 3 duże i dojrzałe banany;
  • 3 jajka;
  • 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła;
  • 1/3 szklanki ksylitolu;
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego;
  • 2 garści płatków owsianych;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 5-6 dużych śliwek węgierek.

Sposób wykonania:

1. Banany rozgnieć dokładnie widelcem.

2. W osobnej misce (u mnie misa robota kuchennego) wymieszaj wszystkie składniki. Cały czas miksując, dodawaj kolejno jajka, cukier, olej, jogurt naturalny, banany, mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane.

3. Masę umieść w formie do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).

4. Śliwki umyj dokładnie, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Ułóż je na wierzchu ciasta.

5. Ciasto bananowe ze śliwkami piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Ciasto bananowe ze śliwkami możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem. Gdy jest jeszcze ciepłe, świetnie smakuje z lodami waniliowymi. Polecam i życzę smacznego!

K.