Francuskie pierożki ze szpinakiem last minute (6)

Francuskie pierożki ze szpinakiem na last minute

Mam wrażenie, że ostatnio bardzo zaniedbałam swoje kulinarne pasje. Trzeba to zmienić, ale żeby nie rzucać się od razu na głęboką wodę, zaczęłam od czegoś prostego i niewymagającego – francuskie pierożki ze szpinakiem. Ku mojemu zaskoczeniu cała blaszka zniknęła w godzinę 🙂

Jeśli nie chce Ci się gotować, a obiady zamawiane przez telefon już Ci się przejadły, szybkie francuskie pierożki ze szpinakiem będą smacznym rozwiązaniem!

Składniki na francuskie pierożki ze szpinakiem (12 sztuk)

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Frosta (6 prostokątów);
  • 1 opakowanie siekanego szpinaku;
  • 100 gram sera feta;
  • 100 gran serka kanapkowego;
  • duży ząbek czosnku;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
  • odrobina gałki muszkatałowej;
  • szczypta soli i pieprzu;
  • 1 jajko.

Sposób wykonania:

  1. Ciasto francukie wyjmij z zamrażarki na 10 minut przed klejeniem pierożków.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie opakowanie szpinaku (może być zamrożony). Kiedy szpinak się rozmrozi wymieszaj go na patelni z oliwą i czosnkiem, dodaj przyparwy i smaż do momentu odparowania nadmiaru wody.
  3. Do szpinaku dodaj fetę i serek, wymieszaj. Odstaw farsz do lekkiego przestudzenia.
  4. Prostokąty ciasta podziel na połowy, aby uzyskać kwadraty. Można też je lekko rozwałkować. Na każdy kwadrat wykładaj łyżkę farszu szpinakowego, sklejaj prostokąty składając po przekątnej, by powstały pierożki.
  5. Jajko rozkłóć widelcem i posmaruj nim przygotowane do pieczenia pierożki.
  6. Piecz je w temperaturze 210 stopni przez około 20 minut do wyrośnięcia i zrumienienia.

Trochę półproduktów (które jeśli są dobrej jakości, wcale nie muszą być szkodlewe), trochę przypraw, ciepełko piekarnika i gotowe. Francuskie pierożki ze szpinakiem wychodzą znakomite, chrupiące i pachnące. Można je jeść samodzielnie, jako dodatek do zupy krem lub przekąskę do wieczornej lampki wina. To ostatnie to jest właśnie mój plan na dzisiejszy wieczór. Polecam 🙂

K.