Mam wrażenie, że ostatnio bardzo zaniedbałam swoje kulinarne pasje. Trzeba to zmienić, ale żeby nie rzucać się od razu na głęboką wodę, zaczęłam od czegoś prostego i niewymagającego – francuskie pierożki ze szpinakiem. Ku mojemu zaskoczeniu cała blaszka zniknęła w godzinę 🙂
Jeśli nie chce Ci się gotować, a obiady zamawiane przez telefon już Ci się przejadły, szybkie francuskie pierożki ze szpinakiem będą smacznym rozwiązaniem!
Składniki na francuskie pierożki ze szpinakiem (12 sztuk)
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Frosta (6 prostokątów);
- 1 opakowanie siekanego szpinaku;
- 100 gram sera feta;
- 100 gran serka kanapkowego;
- duży ząbek czosnku;
- 1 łyżka oliwy;
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
- odrobina gałki muszkatałowej;
- szczypta soli i pieprzu;
- 1 jajko.
Sposób wykonania:
- Ciasto francukie wyjmij z zamrażarki na 10 minut przed klejeniem pierożków.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie opakowanie szpinaku (może być zamrożony). Kiedy szpinak się rozmrozi wymieszaj go na patelni z oliwą i czosnkiem, dodaj przyparwy i smaż do momentu odparowania nadmiaru wody.
- Do szpinaku dodaj fetę i serek, wymieszaj. Odstaw farsz do lekkiego przestudzenia.
- Prostokąty ciasta podziel na połowy, aby uzyskać kwadraty. Można też je lekko rozwałkować. Na każdy kwadrat wykładaj łyżkę farszu szpinakowego, sklejaj prostokąty składając po przekątnej, by powstały pierożki.
- Jajko rozkłóć widelcem i posmaruj nim przygotowane do pieczenia pierożki.
- Piecz je w temperaturze 210 stopni przez około 20 minut do wyrośnięcia i zrumienienia.
Trochę półproduktów (które jeśli są dobrej jakości, wcale nie muszą być szkodlewe), trochę przypraw, ciepełko piekarnika i gotowe. Francuskie pierożki ze szpinakiem wychodzą znakomite, chrupiące i pachnące. Można je jeść samodzielnie, jako dodatek do zupy krem lub przekąskę do wieczornej lampki wina. To ostatnie to jest właśnie mój plan na dzisiejszy wieczór. Polecam 🙂
K.
You must be logged in to post a comment.