Dzisiaj jeszcze jeden pomysł na śniadanie. Może nie takie codzienne przed pracą, ale bardziej odświętne. Mimo, że przyrządzone na słodko to nadal zdrowe i pożywne. Różyczki z naleśników gryczanych, wypełnione pysznym dżemem z czarnego bzu (bez dodatku cukru), podane na wyspie z serka wiejskiego, to moja propozycja na niedzielny poranek.
Składniki na 3-4 porcje:
Na naleśniki (8 sporych sztuk):
- 1 szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu Łowicz 100% z owoców Czarny Bez,
- 2 opakowania serka wiejskiego.
Sposób wykonania:
1. Do miski wbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli i rozmieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj rózgą kuchenną, a następnie powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając (w ten sposób unikniesz powstania grudek). W następnej kolejności dodaj wodę, wymieszaj. Na koniec dolej oliwę i jeszcze raz dokładnie pomieszaj.
2. Ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy (ja wylewam łyżeczkę na ciepłą patelnię i wycieram delikatnie kuchennym ręcznikiem).
3. Na gorącą patelnię wylewaj po łyżeczce wazowej ciasta, rozprowadź na patelni i smaż 1-2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
4. Z gotowych naleśników wycinaj koła o średnicy ok 9 cm, z których powstaną różyczki. Możesz też wyciąć kilka cienkich paseczków, z których zapleciesz warkoczyki do ozdobienia talerza.
5. Weź piąć kółeczek z ciasta i ułóż je w linii tak, by nachodziły na siebie brzegami. Teraz posmaruj je dżemem i zwiń w rulon zaczynając od kółeczka, które jest na samym spodzie. Gotowy rulonik przetnij w poprzek ostrym nożem. W ten sposób powstaną dwie różyczki.
6. Na głęboki talerz wyłóż serek wiejski. Opleć go dookoła warkoczykami z ciasta naleśnikowego. Na górze ułóż dowolną liczbę różyczek z dżemem i gotowe 🙂
Przepis ten bierze udział w akcji kulinarnej „Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!”
Więcej przepisów z wykorzystaniem dżemów Łowicz znajdziesz na durszlak.pl
Smacznego!
K.
Wyglądają cudownie!
Dziękuję 🙂 Zapewniam, że smakują też nie najgorzej 😉