Domowe lody waniliowe bez maszyny

Grzech nie zgrzeszyć, czyli domowe lody waniliowe bez maszyny

Do przygotowania domowych lodów podchodziłam kilkukrotnie. Nie posiadam maszyny i uważam, że jej zakup, przy ograniczonej pojemności moich szafek, do okazjonalnego przygotowywania lodów byłby zwykłą fanaberią. Próbowałam więc ukręcić coś ręcznie. W większości przypadków bez spektakularnych efektów. Dwa razy śmietana mi się zważyła i trzeba było wyrzucić masę. Dwa razy lody mimo mieszania zmroziły się na kość. Kilka razy udało mi się zrobić najprostsze lody z mrożonych bananów i jogurtu. Aż tu nagle trafiłam na przepis, który w moich oczach miał szansę powodzenia.

Swoim zwyczajem zmieniłam go według własnego uznania i wykorzystałam już kilkukrotnie. Lody zawsze wychodzą przepyszne. Tak słodkie, że trudno się powstrzymać przed dokładką. Doskonale też komponują się z nieco kwaśną gorącą szarlotką. Sprawdźcie sami 🙂

Składniki na domowe lody waniliowe:

  • 400 gram skondensowanego mleka słodzonego lub zimnego nie słodzonego (wtedy można dosłodzić cukrem lub miodem),
  • 250 gram śmietany 36 proc.,
  • 200 gram kremowego serka białego,
  • 50 gram masła,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ziarna z 1 laski wanilii.

Do ozdoby:

  • kostka gorzkiej czekolady,
  • kilka malin,
  • 1 łyżka soku malinowego.

Opcjonalnie (wersja wzbogacona dla mega łasucha):

  • 1 opakowanie herbatników lub ciasteczek zbożowych,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • 1 słoiczek dżemu lub galaretki owocowej albo zmiksowane owoce.

Z powyższych składników starcza masy na trzy średnie pojemniczki, zatem u mnie lody w 3 wersjach: waniliowe, malinowe, jagodowe.

Wykonanie domowych lodów bez maszyny:

1. Do miski włóż ser, śmietanę, masło oraz wanilię i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mleko, sok z cytryny, zmiksuj i miksuj aż do uzyskania gęstej masy (może to zająć nawet kilkanaście minut).

2. W wersji dla mega łasucha dodaj pokruszone ciastka oraz pokruszoną czekoladę.

3. Na koniec dodaj owoce lub galaretkę, delikatnie wymieszaj i przełóż do pojemników.

4. Mroź minimum 4 godziny. Po tym czasie, jeśli lody wystarczająco stężały, nałóż do miseczek, ozdób malnami, polej sokiem malinowym i oprósz startą czekoladą. Zajadaj się do woli nie myśląc o kaloriach 🙂

Jak zrobić lody bez maszyny

Udanego miksowania!

Trzymajcie kciuki!

K.

2 komentarzy na “Grzech nie zgrzeszyć, czyli domowe lody waniliowe bez maszyny

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.

    1. Oj tak. Nie trzeba wychodzić do lodziarni, żeby pyszne się obejść. Te są wyjątkowo słodkie, ale tę słodycz można przełamać dodając kwaskowate mrożone maliny albo wiśnie, albo jeszcze lepiej jakiś likierek:)