Do przygotowania domowych lodów podchodziłam kilkukrotnie. Nie posiadam maszyny i uważam, że jej zakup, przy ograniczonej pojemności moich szafek, do okazjonalnego przygotowywania lodów byłby zwykłą fanaberią. Próbowałam więc ukręcić coś ręcznie. W większości przypadków bez spektakularnych efektów. Dwa razy śmietana mi się zważyła i trzeba było wyrzucić masę. Dwa razy lody mimo mieszania zmroziły się na kość. Kilka razy udało mi się zrobić najprostsze lody z mrożonych bananów i jogurtu. Aż tu nagle trafiłam na przepis, który w moich oczach miał szansę powodzenia.
Swoim zwyczajem zmieniłam go według własnego uznania i wykorzystałam już kilkukrotnie. Lody zawsze wychodzą przepyszne. Tak słodkie, że trudno się powstrzymać przed dokładką. Doskonale też komponują się z nieco kwaśną gorącą szarlotką. Sprawdźcie sami 🙂
Składniki na domowe lody waniliowe:
- 400 gram skondensowanego mleka słodzonego lub zimnego nie słodzonego (wtedy można dosłodzić cukrem lub miodem),
- 250 gram śmietany 36 proc.,
- 200 gram kremowego serka białego,
- 50 gram masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ziarna z 1 laski wanilii.
Do ozdoby:
- kostka gorzkiej czekolady,
- kilka malin,
- 1 łyżka soku malinowego.
Opcjonalnie (wersja wzbogacona dla mega łasucha):
- 1 opakowanie herbatników lub ciasteczek zbożowych,
- 1/2 tabliczki białej czekolady,
- 1 słoiczek dżemu lub galaretki owocowej albo zmiksowane owoce.
Z powyższych składników starcza masy na trzy średnie pojemniczki, zatem u mnie lody w 3 wersjach: waniliowe, malinowe, jagodowe.
Wykonanie domowych lodów bez maszyny:
1. Do miski włóż ser, śmietanę, masło oraz wanilię i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mleko, sok z cytryny, zmiksuj i miksuj aż do uzyskania gęstej masy (może to zająć nawet kilkanaście minut).
2. W wersji dla mega łasucha dodaj pokruszone ciastka oraz pokruszoną czekoladę.
3. Na koniec dodaj owoce lub galaretkę, delikatnie wymieszaj i przełóż do pojemników.
4. Mroź minimum 4 godziny. Po tym czasie, jeśli lody wystarczająco stężały, nałóż do miseczek, ozdób malnami, polej sokiem malinowym i oprósz startą czekoladą. Zajadaj się do woli nie myśląc o kaloriach 🙂
Udanego miksowania!
Trzymajcie kciuki!
K.
Mmm, domowe lody to jest to 🙂
Oj tak. Nie trzeba wychodzić do lodziarni, żeby pyszne się obejść. Te są wyjątkowo słodkie, ale tę słodycz można przełamać dodając kwaskowate mrożone maliny albo wiśnie, albo jeszcze lepiej jakiś likierek:)