Gulasz wieprzowy z pomidorami przyprawiony na nutę wschodnią

Zawsze, kiedy na obiad przychodzą goście, odczuwam stres związany z tym, jak sobie poradzę z przygotowaniami. Pomysłów mam zwykle mnóstwo, a czasu jak zwykle za mało. Daniem, które sprawdziło mi się w takiej sytuacji, jest gulasz wieprzowy z pomidorami przyprawiony na nutę wschodnią. Wszystko dlatego, że ta potrawa robi się praktycznie sama, a mięso jest kruche, wyraziste w smaku i doskonale smakuje z prostymi dodatkami, jak kasza bulgur i sałatka ze świeżych warzyw. Troszkę po polsku, a trochę po gruzińsku.

Składniki na gulasz dla 6-8 osób:

  • 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę;
  • 2 łyżki klarownego masła;
  • 1 cebula;
  • 1 szklanka mleka;
  • 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego;
  • składniki do marynaty: 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, świeżo mielone ziarna kolendry, suszona natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, cząber suszony, curry, 2 łyżki musztardy dijon;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów;
  • kieliszek wódki;
  • 4 pomidory malinowe lub pomidory z puszki;
  • natka pietruszki;
  • natka kolendry.

Sposób wykonania:

1. Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj musztardę, wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę. Natrzyj mięso, zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki.

2. W dużym garnku zeszklij na maśle poszatkowaną cebulę.

3. Mięso wyjmij z lodówki, obtocz lekko mąką, dodaj do cebuli i podsmaż przez 5 minut, cały czas mieszając, aby mąka się nie przypaliła.

4. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz alkohol. Gotuj dalej pod przykryciem, a w razie potrzeby podłej wodą, by gulasz się nie przypalił.

5. Po kolejnych 15 minutach lub gdy mięso będzie już miękkie, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Możesz też użyć pomidorów z puszki. Gotuj do momentu, aż mięso będzie się rozpadało, a sos będzie gęsty.

6. W razie potrzeby dopraw jeszcze gulasz do smaku. Na koniec dodaj posiekane natki pietruszki i kolendry.

Gulasz najlepiej smakuje na następny dzień po odgrzaniu, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

Gulasz wieprzowy z pomidorami ze wschodnią nutą to wyraziste, pełne smaku danie. Fajnie komponuje się z kaszą i sałatką, ale można go podawać z chlebem lub opiekanymi ziemniakami.

Polecam Wam tę potrawę w zasadzie na każdą okazję. Zamrożony w porcjach sprawdzi się na szybki obiad i nie straci nic ze swojego wyjątkowego smaku.

Smacznego!
K.