latte jagodowo karmelowe

Inkovo-jagodove love karmelove

Nie ma dla mnie lepszej nagrody niż smaczna kawka. O poranku rozgrzewa i pozytywnie nastraja, w południe daje siłę do działania, a wieczorem relaksuje po ciężkim dniu. Jeśli do tego wszystkiego mogę ją pić w dowolnych ilościach, bo nie zawiera kofeiny i szkodliwych związków, to już pełnia szczęścia… Inkovo-jagodove love karmelove to niebo w gębie 🙂 Brzmi jak obietnica bez pokrycia? Niezupełnie. Sprawdź ten przepis i się przekonaj!

latte karmelowe z lodami jagodowymi

Składniki na dwie porcje:

  • 250 ml zaparzonej kawy Inka Magne ( z dwóch czubatych łyżeczek),
  • 100 ml mleka,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • 2 gałki lodów jagodowych (najlepiej domowej roboty),
  • odrobina sosu karmelowego.

Sposób wykonania:

1. Do szklanek lub innych naczyń wlej sos karmelowy, tak by oblał ścianki naczynia. Następnie rozlej pomiędzy szklanki gorące mleko, a potem powoli po łyżeczce dolej kawę, tak by powstały warstwy.

2. Śmietankę schłodź i ubij mikserem lub spieniaczem do mleka. Wyłóż na powierzchnię kawy. Dodaj kulkę lodów jagodowych. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia z wąską szyjką, najpierw dodaj kulkę lodów, a potem śmietanę.

3. Ozdób sypkim kakao i sosem karmelowym.

kawa z mlekiem i jagodami

Przed wypiciem zmieszaj lub spożywaj warstwami 😉

Ten przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Inka łączy przyjemne z naturalnym„.

Łączy przyjemne z naturalnym

Zaglądajcie na Durszlak.pl w poszukiwaniu innych przepisów na nietuzinkową kawę!
K.