Nie ma dla mnie lepszej nagrody niż smaczna kawka. O poranku rozgrzewa i pozytywnie nastraja, w południe daje siłę do działania, a wieczorem relaksuje po ciężkim dniu. Jeśli do tego wszystkiego mogę ją pić w dowolnych ilościach, bo nie zawiera kofeiny i szkodliwych związków, to już pełnia szczęścia… Inkovo-jagodove love karmelove to niebo w gębie 🙂 Brzmi jak obietnica bez pokrycia? Niezupełnie. Sprawdź ten przepis i się przekonaj!
Składniki na dwie porcje:
- 250 ml zaparzonej kawy Inka Magne ( z dwóch czubatych łyżeczek),
- 100 ml mleka,
- 50 ml śmietany kremówki,
- 2 gałki lodów jagodowych (najlepiej domowej roboty),
- odrobina sosu karmelowego.
Sposób wykonania:
1. Do szklanek lub innych naczyń wlej sos karmelowy, tak by oblał ścianki naczynia. Następnie rozlej pomiędzy szklanki gorące mleko, a potem powoli po łyżeczce dolej kawę, tak by powstały warstwy.
2. Śmietankę schłodź i ubij mikserem lub spieniaczem do mleka. Wyłóż na powierzchnię kawy. Dodaj kulkę lodów jagodowych. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia z wąską szyjką, najpierw dodaj kulkę lodów, a potem śmietanę.
3. Ozdób sypkim kakao i sosem karmelowym.
Przed wypiciem zmieszaj lub spożywaj warstwami 😉
Ten przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Inka łączy przyjemne z naturalnym„.
Zaglądajcie na Durszlak.pl w poszukiwaniu innych przepisów na nietuzinkową kawę!
K.
You must be logged in to post a comment.