No i mamy go! Sezon jabłkowy w pełni. Jabłonie uginają się pod ciężarem owoców, a stragany pełne są tych rumianych darów jesieni. Chociaż na szarlotkę zawsze jest dobra pora, to o tej porze roku szczególnie nachodzi mnie na nią ochota. Nic więc dziwnego, że właśnie przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika pachnący jabłecznik z orzechami i kajmakiem. Chcecie przepis?
Składniki na orzechowe kruche ciasto:
- 100 gram orzechów włoskich;
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 3 żółtka;
- 230 gram masła.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek (najlepiej szarlotkowych);
- sok z 1 niedużej cytryny;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 40 gram masła;
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej;
- 3 białka;
- 100 gram drobnego cukru do wypieków.
Sposób wykonania:
1. Orzechy włoskie rozdrobnij wraz z płatkami owsianymi w malakserze. Przesyp je do większego naczynia i dodaj kolejno mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder, a następnie wymieszaj.
2. Do suchych składników dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Wyrób ręcznie lub mikserem na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, by składniki lepiej się połączyły.
3. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
Teraz przygotuj nadzienie z jabłek.
4. Jabłka pokrój w plasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny.
5. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i cukier trzcinowy. wrzuć pokrojone jabłka, wymieszaj i praż przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj.
6. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część rozłóż na dnie formy do pieczenia i posyp z wierzchu bułką tartą (bułka wchłonie ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłóż równomiernie wystudzone jabłka.
7. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i wyłóż ja na warstwę jabłek. Pozostałą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki na samą górę ciasta.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, wystudź, a przed podaniem polej sosem karmelowym.
Smacznego objadania się 🙂
K.
Dla mnie zaangażowanie autora jest bardzo pomocne.Dziękuję za wartościowe informacje.Naprawdę polecem znajomym plusik.