Jabłecznik z orzechami i kajmakiem

Jabłecznik z orzechami i kajmakiem

No i mamy go! Sezon jabłkowy w pełni. Jabłonie uginają się pod ciężarem owoców, a stragany pełne są tych rumianych darów jesieni. Chociaż na szarlotkę zawsze jest dobra pora, to o tej porze roku szczególnie nachodzi mnie na nią ochota. Nic więc dziwnego, że właśnie przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika pachnący jabłecznik z orzechami i kajmakiem. Chcecie przepis?

Składniki na orzechowe kruche ciasto:

  • 100 gram orzechów włoskich;
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 3 żółtka;
  • 230 gram masła.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 2 kg jabłek (najlepiej szarlotkowych);
  • sok z 1 niedużej cytryny;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 40 gram masła;
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 3 białka;
  • 100 gram drobnego cukru do wypieków.

Sposób wykonania:

1. Orzechy włoskie rozdrobnij wraz z płatkami owsianymi w malakserze. Przesyp je do większego naczynia i dodaj kolejno mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder, a następnie wymieszaj.

2. Do suchych składników dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Wyrób ręcznie lub mikserem na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, by składniki lepiej się połączyły.

3. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.

Teraz przygotuj nadzienie z jabłek.

4. Jabłka pokrój w plasterki  i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny.

5. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i cukier trzcinowy. wrzuć pokrojone jabłka, wymieszaj i praż przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj.

6. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część rozłóż na dnie formy do pieczenia i posyp z wierzchu bułką tartą (bułka wchłonie ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłóż równomiernie wystudzone jabłka.

7. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i wyłóż ja na warstwę jabłek. Pozostałą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki na samą górę ciasta.

8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, wystudź, a przed podaniem polej sosem karmelowym.

Smacznego objadania się 🙂

K.

1 comment on “Jabłecznik z orzechami i kajmakiem

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.