Skąd pomysł na takie ciasto? Pomysł narodził się z resztek. W oko zakuł mnie dobrze dojrzały samotny banan leżący na parterze, do niego dołączyła lekko zapomniana cukinia, resztka puree z dyni przechowywana w lodówce, jogurt naturalny u schyłku ważności i kilka innych dodatków. Tak powstał wyśmienity i całkiem zdrowy jogurtowy chlebek dla dzieci z cukinią i bananem.
Składniki na jogurtowy chlebek dla dzieci z cukinią i bananem:
- 1/2 cukinii;
- 1 małe jabłko;
- 1 duży dojrzały banan;
- 2 łyżki puree z dyni;
- 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego;
- 3 jajka;
- 1/2 szklanki ksylitolu;
- 2 szklanki mąki mieszanej: pszennej, gryczanej i z ciecierzycy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- 100 g masła klarowanego;
- kilka kostek czekolady;
- garść amarantusa i garść jagła ekspandowanego.
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na 10 minut, a nastęnie odciśnij nadmiar wody. Jabłko również obierz i zetrzyj. Dodaj do cukinii jabłko oraz puree z dyni. Banana obierz ze skórki, dodaj do cukinii, jabłka i dyni, poczym rozgnieć widelcem.
2. Masło rozpuść np. w mikrofalówce, po czym dodaj do mieszanki warzyw i owoców. Wymieszaj.
3. Jajka umyj i wbij do miski z mieszanką. Dodaj ksylitol, szczyptę soli i znów wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj jogurt.
4. Do masy dołóż mąki, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dorzuć jagła i amarantusa.
5. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie wymiary 30×10 cm). Posyp z wierzchu jagłami i pokruszoną czekoladą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka.
Jak każde ciasto typu chlebek bananowy, ten wypiek możecie serwować swoim milusińskim zarówno na deser, drugie śniadanie, jak i podwieczorek. Z tego samego przepisu udadzą się także muffinki. Wystarczy zamiast do keksówki, nałożyć ciasto do foremek i piec mniej więcej o połowę krócej.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.