Możesz zapytać czy to ciasto jest dobre? Ja odpowiem, że jest przepyszne. Kakaowe ciasto, któremu wilgotność nadaje kawa, przełożone masłem orzechowym, malinami i kremem budyniowym, polane czekoladą. To rozpusta we własnej osobie. Gwarantuję, że weźmiesz sobie dokładkę 🙂
Składniki na ciasto kakaowe:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka ksylitolu;
- 3/4 szklanki kakao;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (250 gram);
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego;
- 2 duże jajka;
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy;
- 1 łyżka syropu do kawy o smaku orzechowym.
Sposób wykonania ciasta czekoladowego:
1. Suche składniki (oprócz cukru) przesiej do jednego naczynia.
2. W misce wymieszaj jogurt, olej, jaja i cukier. Powoli dodawaj suche składniki i mieszaj do połączenia. Na koniec wlewaj kawę, syrop orzechowy i dalej mieszaj.
3. Gotową masę przelej do tortownicy.
4. Ciasto piecz do suchego patyczka (około 45 minut) w temperaturze 180 stopni. Wystudź.
Składniki na krem budyniowy:
- 40 gram proszku budyniowego bez cukru;
- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 120 gram masła.
Sposób wykonania kremu budyniowego:
1. W garnuszku zagotuj szklankę mleka. Pozostałe mleko rozrób z cukrem i proszkiem budyniowym, po czym wlej go gotującego mleka, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez chwilę do zgęstnienia cały czas mieszając.
2. Budyń odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj masło w temperaturze pokojowej o zmiksuj do połączenia składników.
Dodatkowo:
- 150 gram masła orzechowego;
- 2 łyżki miodu;
- 150 gram malin z zalewy lub dżemu malinowego;
- 150 gram czekolady.
Sposób wykonania ciasta:
1. Ciasto czekoladowe zetnij od góry nożem, aby było równe. Następnie przekrój je na dwa blaty.
2. W miseczce zagrzej miód, by ul płynny i wymieszaj z masłem orzechowym. Dolny blat posmaruj masłem z miodem, następnie malinami (ew. dżemem). Kolejna warstwa to krem budyniowy. Ja wyłożyłam go przy pomocy tylki.
3. Na wierzch połóż drugi blat. Lekko dociśnij.
4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wylej na wierzch ciasta.
5. Na koniec ozdób pokruszonymi ścinkami z ciasta i owocami.
Kakaowe ciasto przełożone masłem orzechowym, malinami i kremem budyniowym przechowuj w lodówce. Wyjmij chwilę przed podaniem, bo na zimno smakuje naprawdę wybornie 🙂
Udanych wypieków!
K.
You must be logged in to post a comment.