Jeśli tak jak ja cierpisz na jeden zestaw garnków w kuchni, to ten przepis na kaszotto z cielęciną i warzywami jest dla Ciebie. U mnie zawsze jest za mało garnków, w dodatku połowa z nich jest ciągle zajęta przez zupę, wczorajszy makaron albo siedzi w zmywarce. Dlatego właśnie kocham dania jednogarnkowe. Jeśli do tego są pyszne i zdrowe to moja miłość jest bezgraniczna. Zapraszam do gotowania 🙂
Składniki na kaszotto z cielęciną i warzywami (4 porcje):
- 2/3 szklanki kaszy pęczak;
- 1 średnia cebula (biała);
- 2 ząbki czosnku;
- 350 gram mielonej cielęciny;
- 1 i 1/2 szklanki bulionu;
- 1 średnia cukinia;
- 200 gram mrożonej fasolki szparagowej;
- 100 gram dyni pokrojonej w kostkę (ja użyłam mrożonej)
- 1/3 kostki fety;
- 3 łyżki masła klarowanego;
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka.
Sposób wykonania:
1. Kaszę pęczak wysyp ma rozgrzaną patelnię, dodaj łyżkę masła, zioła prowansalskie i chwilę podsmaż.
2. Cebulkę i czosnek poszatkuj i zeszklij na patelni razem z kaszą.
3. Na patelnię wrzuć pozostałe masło i dołóż cielęcinę. Podsmaż wszystko razem przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Dopraw pieprzem, solą i papryką.
4. Po 5-7 minutach wlej na patelnię bulion, zamieszaj i gotuj pod przykryciem 15 minut. Niekiedy zamieszaj całość i w razie potrzeby dolej bulionu lub wody.
5. Cukinię umyj i pokrój, dodaj na patelnię. Dorzuć jeszcze fasolkę i dynię. Gotuj 10 minut, co jakiś czas mieszając.
6. Kiedy warzywa będą ugotowane, ale jeszcze al’dente, a kasza będzie miękka, oprósz z wierzchu serem feta.
Pyszne i kolorowe kaszotto z cielęciną i warzywami jest gotowe. Podawaj je na ciepło. To danie wspaniałe sprawdzi się na obiad lub kolację i można je jeść prosto z patelni przy wspólnym rodzinnym stole.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.