kaszotto z cielęciną i warzywami (

Kaszotto z cielęciną i warzywami

Jeśli tak jak ja cierpisz na jeden zestaw garnków w kuchni, to ten przepis na kaszotto z cielęciną i warzywami jest dla Ciebie. U mnie zawsze jest za mało garnków, w dodatku połowa z nich jest ciągle zajęta przez zupę, wczorajszy makaron albo siedzi w zmywarce. Dlatego właśnie kocham dania jednogarnkowe. Jeśli do tego są pyszne i zdrowe to moja miłość jest bezgraniczna. Zapraszam do gotowania 🙂

kaszotto z cielęciną i warzywami (

Składniki na kaszotto z cielęciną i warzywami (4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak;
  • 1 średnia cebula (biała);
  • 2 ząbki czosnku;
  • 350 gram mielonej cielęciny;
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu;
  • 1 średnia cukinia;
  • 200 gram mrożonej fasolki szparagowej;
  • 100 gram dyni pokrojonej w kostkę (ja użyłam mrożonej)
  • 1/3 kostki fety;
  • 3 łyżki masła klarowanego;
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka.

Sposób wykonania:

1. Kaszę pęczak wysyp ma rozgrzaną patelnię, dodaj łyżkę masła, zioła prowansalskie i chwilę podsmaż.

2. Cebulkę i czosnek poszatkuj i zeszklij na patelni razem z kaszą.

3. Na patelnię wrzuć pozostałe masło i dołóż cielęcinę. Podsmaż wszystko razem przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Dopraw pieprzem, solą i papryką.

4. Po 5-7 minutach wlej na patelnię bulion, zamieszaj i gotuj pod przykryciem 15 minut. Niekiedy zamieszaj całość i w razie potrzeby dolej bulionu lub wody.

5. Cukinię umyj i pokrój, dodaj na patelnię. Dorzuć jeszcze fasolkę i dynię. Gotuj 10 minut, co jakiś czas mieszając.

6. Kiedy warzywa będą ugotowane, ale jeszcze al’dente, a kasza będzie miękka, oprósz z wierzchu serem feta.

kaszotto z cielęciną i warzywami (

Pyszne i kolorowe kaszotto z cielęciną i warzywami jest gotowe. Podawaj je na ciepło. To danie wspaniałe sprawdzi się na obiad lub kolację i można je jeść prosto z patelni przy wspólnym rodzinnym stole.

kaszotto z cielęciną i warzywami (

Smacznego!
K.