Dzisiaj coś dla wielbicieli koktajli z powerem. Dawka smaku, witamin i energii na cały dzień. Zmarzluchy mogą go pić na ciepło, ale ja mimo tego, że jestem człowiekiem lata, wolę go w wersji na zimno, czyli z mrożonymi bananami. Poniżej mój przepis na bogaty koktajl z zakochanym w kawie chia-bananem.
Składniki na dwie porcje:
- 3 czubate łyżeczki kawy Inka Magne,
- 100 ml mleka (można użyć mleka roślinnego),
- 3 łyżki płatków owsianych górskich,
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżka nasion chia,
- 2 (mrożone) banany,
- 180 gram (mały kubeczek) jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki miodu.
Sposób wykonania:
1. Do wysokiego naczynia wsyp płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, kawę, dorzuć łyżeczkę oleju kokosowego i zalej ciepłym mlekiem. Zamieszaj i odstaw na 10-15 minut.
2. Po upływie tego czasu, mleko powinno już ostygnąć, a płatki zmięknąć. Do tej mikstury dodaj miód oraz rozdrobnione banany. Zmiksuj blenderem i dodaj jogurt naturalny. Wymieszaj i rozlej do szklanek.
3. Podawaj od razu. Przed podaniem możesz koktajle ozdobić cukrem trzcinowym, owocami i/lub pokruszonymi suszonymi bananami.
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Inka łączy przyjemne z naturalnym„.
Zaglądajcie na Durszlak.pl w poszukiwaniu innych przepisów na nietuzinkową kawę!
K.
You must be logged in to post a comment.