Kotleciki jaglane z gotowanym mięsem to propozycja dla osób lubiących zdrowe i pyszne kuchenne eksperymenty. Nie są trudne do wykonania, a możliwości ich podania jest całe mnóstwo. Lekko pikantne, aromatyczne, rumiane. Jestem pewna, że ucieszą zarówno małych, jak i dużych łasuchów 🙂
Składniki na kotleciki jaglane z gotowanym mięsem:
- 2 skrzydła indycze z rosołu lub skrzydło indycze i dwie nogi królika z rosołu;
- 2 jajka;
- 1 torebka kaszy jaglanej;
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów;
- 1 cebulka dymka;
- pęczek natki pietruszki;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki bazylii;
- 1 łyżka masła;
- 1 chochelka rosołu.
Sposób wykonania:
1. Mięso oddziel od kości, a następnie rozdrobnij lub zmiel. Do mięsa dodaj masło oraz rosół. Dzięki temu kotleciki nie będą suche po upieczeniu.
2. Cebulkę, natkę pietruszki i pomidory suszone poszatkuj i dodaj do mięsa.
3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym dodaj do naczynia z mięsem. Wbij dwa jajka, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Przy pomocy ringu do wykrawania lub dłoni formuj okrągłe kotleciki o grubości około 2 centymetrów. Kotleciki układaj na papierze, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut z jednej strony. Następnie przewróć ostrożnie kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut. Powinny być rumiane z obu stron.
Gotowych kotlecików możesz użyć do przygotowania domowych burgerów lub zajadać z sałatką na obiad, lub kolację. Znakomicie smakują również z bazyliowym sosem jogurtowym.
Smacznego!
K.
poproszę koniecznie z warzywkami! 🙂
Z warzywkami jak najbardziej! Już się robi 😉