kotleciki jaglane z gotowanym mięsem

Kotleciki jaglane z gotowanym mięsem

Kotleciki jaglane z gotowanym mięsem to propozycja dla osób lubiących zdrowe i pyszne kuchenne eksperymenty. Nie są trudne do wykonania, a możliwości ich podania jest całe mnóstwo.  Lekko pikantne, aromatyczne, rumiane. Jestem pewna, że ucieszą zarówno małych, jak i dużych łasuchów 🙂

Składniki na kotleciki jaglane z gotowanym mięsem:

  • 2 skrzydła indycze z rosołu lub skrzydło indycze i dwie nogi królika z rosołu;
  • 2 jajka;
  • 1 torebka kaszy jaglanej;
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów;
  • 1 cebulka dymka;
  • pęczek natki pietruszki;
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1/2 łyżeczki bazylii;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 chochelka rosołu.

Sposób wykonania:

1. Mięso oddziel od kości, a następnie rozdrobnij lub zmiel. Do mięsa dodaj masło oraz rosół. Dzięki temu kotleciki nie będą suche po upieczeniu.

2. Cebulkę, natkę pietruszki i pomidory suszone poszatkuj i dodaj do mięsa.

3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym dodaj do naczynia z mięsem. Wbij dwa jajka, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Przy pomocy ringu do wykrawania lub dłoni formuj okrągłe kotleciki o grubości około 2 centymetrów. Kotleciki układaj na papierze, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut z jednej strony. Następnie przewróć ostrożnie kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut. Powinny być rumiane z obu stron.

Gotowych kotlecików możesz użyć do przygotowania domowych burgerów lub zajadać z sałatką na obiad, lub kolację. Znakomicie smakują również z bazyliowym sosem jogurtowym.

Smacznego!

K.

2 komentarzy na “Kotleciki jaglane z gotowanym mięsem

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.