Kotleciki rosołowe z mięsa, kaszy i warzyw

Kotleciki rosołowe z mięsa, kaszy i warzyw to danie z kategorii zero waste. O ile ja chętnie zjem na obiad potrawkę z rosołowego kurczaka, o tyle mój mąż już niekoniecznie. Dlatego staram się wykorzystać mięso i warzywa w inny zjadliwy sposób. Raz robię pasztet, innym razem pierogi, a teraz przyszedł czas na kotleciki. Przepis jest prosty i sprawdzony, a danie smaczne 🙂

Składniki na kotleciki rosołowe (12 sztuk):

  • 4 pałki z kurczaka z rosołu;
  • 3 marchewki z rosołu;
  • 1 pietruszka;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki roztopionego masła;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki;
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

1. Mięso (oddzielone od kości) i warzywa z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

2. Do mięsa i warzyw dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy. Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż z obu stron na średniej mocy palnika do momentu ładnego zezłocenia.

Kotleciki rosołowe z mięsa, kaszy i warzyw możesz też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ja połowę kotlecików usmażyłam, a połowę upiekłam. I jedne i drugie były wyśmienite.

PS Nawet 3-latek się skusił myśląc, że to placuszki, a w środku się kryje cały obiad z mięsa, warzyw i dodatku skrobiowego. 1:0 dla sprytnej mamy 😉

Smacznego!
K.