Kotleciki rosołowe z mięsa, kaszy i warzyw to danie z kategorii zero waste. O ile ja chętnie zjem na obiad potrawkę z rosołowego kurczaka, o tyle mój mąż już niekoniecznie. Dlatego staram się wykorzystać mięso i warzywa w inny zjadliwy sposób. Raz robię pasztet, innym razem pierogi, a teraz przyszedł czas na kotleciki. Przepis jest prosty i sprawdzony, a danie smaczne 🙂
Składniki na kotleciki rosołowe (12 sztuk):
- 4 pałki z kurczaka z rosołu;
- 3 marchewki z rosołu;
- 1 pietruszka;
- 2 jajka;
- 2 łyżki roztopionego masła;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki;
- sól i mielony pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
1. Mięso (oddzielone od kości) i warzywa z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Do mięsa i warzyw dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy. Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż z obu stron na średniej mocy palnika do momentu ładnego zezłocenia.
Kotleciki rosołowe z mięsa, kaszy i warzyw możesz też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ja połowę kotlecików usmażyłam, a połowę upiekłam. I jedne i drugie były wyśmienite.
PS Nawet 3-latek się skusił myśląc, że to placuszki, a w środku się kryje cały obiad z mięsa, warzyw i dodatku skrobiowego. 1:0 dla sprytnej mamy 😉
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.