Pierwszy raz zrobiłam krem z kukurydzy i ziemniaków. Trochę się bałam czy zasmakuje dzieciom, ale jadły chętnie i to do ostatniej łyżeczki. Staruchom też smakowało 😉 Będziemy go robić częściej, bo przepis jest banalnie prosty.
Składniki na krem z kukurydzy i ziemniaków (4 porcje):
- 1 puszka kukurydzy;
- 2 duże ziemniaki;
- 400 ml bulionu;
- 400 ml mleczka kokosowego;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- sól i pieprz do smaku dla dorosłych o starszych dzieci;
- 2 różyczki kalafiora i koperek dla maluszka.
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wodzie przez około 10 minut. Odcedź i pozostaw w garnku.
2. O gotowane ziemniaki zalej bulionem, dodaj kukurydzę i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie zupę dokładnie zblenduj.
3. Dodaj mleczko kokosowe, kurkumę i paprykę, wymieszaj i zagotuj.
Na koniec odłóż porcję dla niemowlaka, dodaj ugotowanego kalafiora i koperek. Resztę zupy dopraw solą i pieprzem.
Zajadajcie! Smacznego 🙂
K.
You must be logged in to post a comment.