Krem z kukurydzy i ziemniaków BLW i nie tylko

Pierwszy raz zrobiłam krem z kukurydzy i ziemniaków. Trochę się bałam czy zasmakuje dzieciom, ale jadły chętnie i to do ostatniej łyżeczki. Staruchom też smakowało 😉 Będziemy go robić częściej, bo przepis jest banalnie prosty.

Składniki na krem z kukurydzy i ziemniaków (4 porcje):

  • 1 puszka kukurydzy;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 400 ml bulionu;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • sól i pieprz do smaku dla dorosłych o starszych dzieci;
  • 2 różyczki kalafiora i koperek dla maluszka.

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w wodzie przez około 10 minut. Odcedź i pozostaw w garnku.

2. O gotowane ziemniaki zalej bulionem, dodaj kukurydzę i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie zupę dokładnie zblenduj.

3. Dodaj mleczko kokosowe, kurkumę i paprykę, wymieszaj i zagotuj.

Na koniec odłóż porcję dla niemowlaka, dodaj ugotowanego kalafiora i koperek. Resztę zupy dopraw solą i pieprzem.

Zajadajcie! Smacznego 🙂

K.