Na mleku gotujemy zwykle kaszę mannę, kaszę jaglaną, kaszkę kukurydzianą. A co z kaszą jęczmienną? Wbrew powszechnej opinii kasza ta jest nawet zdrowsza od swoich kuzynek, a gotowana na mleku i podana ze słodkimi dodatkami może stanowić wspaniałe pożywne śniadanie, znakomite na zimowe poranki.
Poniżej przepis na moją wyśmienitą kremową kaszkę jęczmienną z bakaliami i Łooo!, czyli dodatkiem dżemu Łowicz 100% z owoców Czarny Bez.
Składniki na 2 porcje kaszy:
- 100 gram surowej kaszy jęczmiennej,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 3/4 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- opcjonalnie łyżeczka miodu,
- 1 słoiczek dżemu Łowicz 100% z owoców Czarny Bez,
- 2 garści rodzynek,
- 2 garści suszonej żurawiny,
- 3 łyżki ekspandowanej jaglanki,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- listek mięty do przyozdobienia.
Sposób wykonania:
1. Do rondelka nalej mleko, śmietankę, dopraw odrobiną soli i zagotuj.
2. Kaszę przepłucz zimną wodą na sitku, by usunąć ew. zanieczyszczenia, a następnie wsyp do gotującego się na małym ogniu mleka. Dodaj cukier z wanilią (oraz ew. miód), zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby, gdyby kasza za bardzo zgęstniała, dolej mleka.
3. Do czystych słoiczków nasyp płatki owsiane, następnie rodzynki wymieszane z żurawiną. Teraz wlej po połowie ugotowanej kaszy i posyp ekspandowaną jaglanką.
4. Przyszedł czas na głównego bohatera – dżem z czarnego bzu. Za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej wyłóż dżem na wierzch zawartości słoiczków. Ozdób listkiem mięty i delektuj się smakiem śniadanka.
Dżem pod wpływem ciepłej kaszy wydziela tak piękny zapach, że trudno się powstrzymać przed jedzeniem, ale jeśli chcesz, możesz słoiczek szczelnie zakręcić i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie 🙂
Przepis ten bierze udział w akcji kulinarnej „Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!”
Więcej przepisów z wykorzystaniem dżemów Łowicz znajdziesz na durszlak.pl
Pozdrawiam,
K.
You must be logged in to post a comment.