kremowa kasza manna

Rozgrzewająca i kremowa kasza manna w trzech odsłonach

Kremowa kasza manna. Taka prosta, wręcz banalna, a jednak wciąż bezkonkurencyjna. Idealna na  śniadanie (nie tylko zimowe), ponieważ rozgrzewa, dodaje energii, pozytywnego nastawienia na cały dzień, a do tego jest zdrowa. Wspaniale wypada w różnych wariacjach i kombinacjach. Kiedy zanurzam łyżkę w ciepłej kaszy myśli same wracają do czasów dzieciństwa, kiedy bitwa między rodzeństwem toczyła się o każdą łyżkę kaszy. Aby zapanował spokój musiała być dzielona na idealnie równe porcje, a i tak każdy podejrzliwie patrzył na brata lub siostrę, czy aby nie dostali o pół łyżeczki więcej. No bo sami pomyślcie, któż nie kocha kaszy manny. Poniżej przepisy na kremową kaszkę manną z moimi ulubionymi dodatkami.

kremowa kasza manna w trzech odsłonach

SKŁADNIKI NA KASZĘ MANNĘ:

Składniki 3 porcje kaszy:

  • 5 łyżek surowej kaszy manny,
  • 5 szklanek mleka roślinnego lub zwykłego,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli.

Składniki na crunch (1 słoik):

  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami wrzątku,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 dojrzałe banany,
  • po garści posiekanych rodzynek i żurawiny,
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa.

Odsłona 1 („Takie tango – malina i mango”)

  • gęsty domowy sok z malin,
  • 1 dojrzałe mango,
  • banan.

Odsłona 2 („Dyniowy zawrót głowy”)

  • domowa konfitura z dyni i pomarańczy,
  • kilka plasterków pomarańczy.

Odsłona 3 („Słodki klasyk z jabłkiem u boku”)

  • prażone jabłka z cynamonem i cukrem,
  • pokruszona gorzka czekolada.

SPOSÓB WYKONANIA KASZY MANNY:

Sposób przygotowania kaszy:

  1. Do garnuszka z grubym dnem wlej dwie szklanki mleka, dodaj śmietankę, szczyptę soli i zagotuj.
  2. Do pozostałego mleka dodaj sypką kaszę manną i rozmieszaj.
  3. Do gotującego mleka ze śmietaną dodaj miód (uwaga: miód w wysokiej temperaturze traci swoje dobroczynne właściwości, dlatego warto zaczekać i dodać go na końcu, jednak musi być to miód płynny) i rozrobioną kaszę, jednocześnie energicznie mieszaj.
  4. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż do zgęstnienia.
  5. Jeśli wolisz bardziej płynną konsystencję dodaj więcej mleka.
  6. Pod koniec gotowania możesz doprawić kaszę odrobiną cynamonu.

Sposób przygotowania crunch’a owsianego (można go przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym słoiku):

  1. Płatki owsiane wymieszaj w miseczce z pestkami dyni, nasionami słonecznika (można je wcześniej odrobinę zblendować), wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
  2. Mieszankę upraż chwilę na suchej patelni, a następnie dodaj miód i przyprawy korzenne (według uznania).
  3. Następnie dodaj zaparzone wcześniej siemię lniane, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany.
  4. Całość wymieszaj łyżką lub ręką, tak by powstały większe i mniejsze grudki.
  5. Wyłóż masę na papier do pieczenia i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

domowa granola

Gorącą kaszę rozłóż do miseczek.

Odsłona 1 („Takie tango – malina i mango”)

Mango obierz, odpestkuj, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładki mus. Można ewentualnie dodać pół banana.

Do miseczki wlej 2 łyżki domowego soku malinowego i zalej gorącą kaszą. Na wierzch wyłóż łyżkę musu z mango i jeszcze łyżeczkę soku z malin. Posyp owsianym chrunchem i gotowe.

Takie tango - malina i mango

Odsłona 2 („Dyniowy zawrót głowy”)

Do miseczki wlej gorącą kaszę, na wierzch wyłóż solidną łyżkę konfitury z dyni i pomarańczy, posyp crunchem i ozdób plasterkiem pomarańczy.

Odsłona 3 („Słodki klasyk z jabłkiem u boku”)

Do miseczki wyłóż solidną łyżkę prażonych jabłek z cynamonem, następnie wlej gorącą kaszę, posyp crunchem i ozdób drobno posiekaną gorzką czekoladą.

Słodki klasyk z jabłkiem u boku

Kaszę w ulubionej odsłonie podawaj w towarzystwie osłodzonej miodem aromatycznej herbaty z imbirem, cynamonem, cytryną i pomarańczą.

Pyszności!!!

K.