Kremowa kasza manna. Taka prosta, wręcz banalna, a jednak wciąż bezkonkurencyjna. Idealna na śniadanie (nie tylko zimowe), ponieważ rozgrzewa, dodaje energii, pozytywnego nastawienia na cały dzień, a do tego jest zdrowa. Wspaniale wypada w różnych wariacjach i kombinacjach. Kiedy zanurzam łyżkę w ciepłej kaszy myśli same wracają do czasów dzieciństwa, kiedy bitwa między rodzeństwem toczyła się o każdą łyżkę kaszy. Aby zapanował spokój musiała być dzielona na idealnie równe porcje, a i tak każdy podejrzliwie patrzył na brata lub siostrę, czy aby nie dostali o pół łyżeczki więcej. No bo sami pomyślcie, któż nie kocha kaszy manny. Poniżej przepisy na kremową kaszkę manną z moimi ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI NA KASZĘ MANNĘ:
Składniki 3 porcje kaszy:
- 5 łyżek surowej kaszy manny,
- 5 szklanek mleka roślinnego lub zwykłego,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli.
Składniki na crunch (1 słoik):
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3/4 szklanki płatków orkiszowych,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami wrzątku,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 dojrzałe banany,
- po garści posiekanych rodzynek i żurawiny,
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- 1 szklanka ekspandowanego amarantusa.
Odsłona 1 („Takie tango – malina i mango”)
- gęsty domowy sok z malin,
- 1 dojrzałe mango,
- banan.
Odsłona 2 („Dyniowy zawrót głowy”)
- domowa konfitura z dyni i pomarańczy,
- kilka plasterków pomarańczy.
Odsłona 3 („Słodki klasyk z jabłkiem u boku”)
- prażone jabłka z cynamonem i cukrem,
- pokruszona gorzka czekolada.
SPOSÓB WYKONANIA KASZY MANNY:
Sposób przygotowania kaszy:
- Do garnuszka z grubym dnem wlej dwie szklanki mleka, dodaj śmietankę, szczyptę soli i zagotuj.
- Do pozostałego mleka dodaj sypką kaszę manną i rozmieszaj.
- Do gotującego mleka ze śmietaną dodaj miód (uwaga: miód w wysokiej temperaturze traci swoje dobroczynne właściwości, dlatego warto zaczekać i dodać go na końcu, jednak musi być to miód płynny) i rozrobioną kaszę, jednocześnie energicznie mieszaj.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut aż do zgęstnienia.
- Jeśli wolisz bardziej płynną konsystencję dodaj więcej mleka.
- Pod koniec gotowania możesz doprawić kaszę odrobiną cynamonu.
Sposób przygotowania crunch’a owsianego (można go przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym słoiku):
- Płatki owsiane wymieszaj w miseczce z pestkami dyni, nasionami słonecznika (można je wcześniej odrobinę zblendować), wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
- Mieszankę upraż chwilę na suchej patelni, a następnie dodaj miód i przyprawy korzenne (według uznania).
- Następnie dodaj zaparzone wcześniej siemię lniane, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany.
- Całość wymieszaj łyżką lub ręką, tak by powstały większe i mniejsze grudki.
- Wyłóż masę na papier do pieczenia i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Gorącą kaszę rozłóż do miseczek.
Odsłona 1 („Takie tango – malina i mango”)
Mango obierz, odpestkuj, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładki mus. Można ewentualnie dodać pół banana.
Do miseczki wlej 2 łyżki domowego soku malinowego i zalej gorącą kaszą. Na wierzch wyłóż łyżkę musu z mango i jeszcze łyżeczkę soku z malin. Posyp owsianym chrunchem i gotowe.
Odsłona 2 („Dyniowy zawrót głowy”)
Do miseczki wlej gorącą kaszę, na wierzch wyłóż solidną łyżkę konfitury z dyni i pomarańczy, posyp crunchem i ozdób plasterkiem pomarańczy.
Odsłona 3 („Słodki klasyk z jabłkiem u boku”)
Do miseczki wyłóż solidną łyżkę prażonych jabłek z cynamonem, następnie wlej gorącą kaszę, posyp crunchem i ozdób drobno posiekaną gorzką czekoladą.
Kaszę w ulubionej odsłonie podawaj w towarzystwie osłodzonej miodem aromatycznej herbaty z imbirem, cynamonem, cytryną i pomarańczą.
Pyszności!!!
K.
You must be logged in to post a comment.